Varnhems klosterkyrka
På platsen för Varnhems kyrka finns de äldsta spåren av kristendom i Sverige. Genom våra utflykter till kyrkor i Roslagen har jag kommit att intressera mig för tidig svensk kyrkohistoria. Så när vi åkte från Västkusten till Stockholm i somras passade vi på att besöka Varnhem.
I historieböckerna läser man att Sverige kristnades på 1000-talet. Med moderna ögon tänker man att det fanns någon slags implementeringsplan som inleddes med att kungen konverterade. Så såg det ut i många länder, bland annat i grannlandet Danmark, men inte i Sverige.
I det som idag är Sverige fanns det länge bara enskilda kristna fläckar. De hade tillkommit genom beresta konvertanter och resultaten av misslyckade missionssatsningar, som den till Birka. Biskopar i munk- och nunneordnar missionerade parallellt med biskopar i det som kom att bli statskyrkan. Sverige var vid den här tiden inte ett land, utan bestod av mindre hertigdömen, ja ni vet svear och göter. Och säga vad man vill om religion, men statskyrkans tillblivande och indelning i socknar bidrog faktiskt till att skapa e t t land av Sverige när vi väl blev kristna.
Den första kristna kyrkan i Varnhem byggdes sannolikt redan på 800-talet, alltså 200 år före Sverige blev kristnat. Ursprungligen var här en träkyrka som kom till genom en donation från den mäktiga kvinnan Sigrid. På platsen där träkyrkan var placerad har man nu byggt upp en utställningslokal ovanför och runt om platsen. I rummet förklarar man skick och bruk i den tidiga kristendomen på ett enkelt och intresseväckande sätt. Här var vi länge
1040 byggdes den första stenkyrkan i Varnhem och den hörde till Cistercienserorden. Kristnandet av Sverige skedde genom parallella processer. I västra Sverige genom kontakterna i Storbritannien och i södra och östra delarna genom kontakter i Tyskland.
Efter att ha besökt danska kungakyrkan Roskilde några veckor tidigare kändes det inte mer än rätt att besöka en av de svenska motsvarigheterna.
Varnhems klosterkyrka är gravplats för den kungliga Erikska ätten (1100-1200-tal) och Birger Jarl. Även greve Magnus Gabriel de la Gardie ligger begravd i kyrkan. Idag ligger Varnhem lite off, men på 1100-talet var närbelägna Skara en Magna Civitas, alltså en betydande stad.
Klosterruinen ger en fin överblick över rummen i klosterområdet.
Så här såg den första träkyrkan ut på platsen.
Linje