Reijmyre

Reijmyreglasen gör drycken

Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallglas i serien Senses. Tre som blåser formen på kupan, därefter kommer bendragaren in och slutligen den som gör foten, berättar Viktor Söderberg, vd Reijmyre. Ordet bendragare låter respektingivande och för tankarna till något obehagligt, men hädanefter ska jag fylla ordet med glasmassa.

När glaset är blåst tillbringar det sedan sex timmar i en avsvalningsmiljö och så är det klart. Resultatet är imponerande. Formgivaren till serien Senses heter Lina Öhlund. Hon arbetar i skolan att funktionen styr formen. Hon ägnade en längre tid tillsammans med en sommelier för att förstå hur man kan förhöja upplevelsen av vinet utan att göra det komplicerat. Det blir lätt lite komplicerat runt vinnördar med hur många olika sorters glas som helst. I Reijmyres Senses har man kokat ner allt till fem glas, inklusive ölglas.

Under kvällen fick vi prova tre olika viner, utvalda av min goda vän Amalia Gonzalez Stöckel, i tre olika glas. Vi provade också vinerna ur fel glas. Jag måste erkänna att jag aldrig trott att lukt och smak kan förändras så beroende på glas. Men det kan det. Även den mest ovana vindrickaren kommer aldrig att dricka vin ur fel glas igen. Det handlar inte så mycket om färgen på vinet, utan graden av mognad eller komplexitet. Så här kan man tänka

Senses Young passar för lätta och unga viner där man vill behålla fräschören. Dessa viner vill inte ha så mycket syre utan ska ha en ganska snäv form. ”Tonåringar precis som unga viner behöver strama tyglar” förklarade Amalia. 

Senses Complex är den bulligaste kupan och passar för mer komplexa, smöriga och bäriga viner som behöver luftas. Glasets form gör samma jobb som dekantering, dvs om man snurrar vätskan. 

Senses Full Body är det mest diamantformade glaset och passar för kraftiga och aromatiska, kryddiga eller sträva viner. De behöver volym och luft för att få fram det bästa.

Foto: Stiligahem
Vinglas Senses, Reijmyre

Handblåsta kristallglas i serien Senses från Reijmyre

Vinglas Senses, Reijmyre
Snapsglas, gul, Reijmyre

Tre klassiker från Reijmyre glas, mest kända är nog ändå kollektionen med Monica Bratts färgade glas. 

Tallrik, Reijmyre

De blå tallrikarna är formgivna av Thomas Sandell. Bilderna gör inte verkligheten rättvisa. Kanten på tallrikarna är räfflad vilket ger glaset en fin textur. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...