Leighton House, entrance hall, London

Leighton House

Fredric Leighton var en etablerad och firad konstnär i London under mitten och slutet av 1800-talet. Hans hem ger både uttryck för hans konstnärsskap och tidens anda. Huset är ett av Londons pärlor och är numera ett museum. När vi besökte London för en vecka sedan gjorde jag en utflykt dit.

Leighton House

Under andra hälften av 1800-talet och in på tidigt 1900-tal vurmade man för det orientaliska. Rökrum eller herrum i förmögna hem inreddes med orientaliska mattor på såväl golv, bord och väggar. Rummen fick också inredas med olika orientaliska föremål, som runda bord med mässingsskivor och  keramik. Väggfasta bänkar smyckades med stora kuddar av vävda textilier. De orientaliska vibbarna syntes också i arkitekturen, exempelvis hemma hos oss där det stora vardagsrumsfönstret har fått en lökform.

På Hallwylska museet i Stockholm finns ett av Sveriges bästa exempel på ett orientaliskt rum. I London finns ett helt magnifikt exempel och det är Leighton House. Bara mycket förmögna personer kunde inreda ett helt rum med importerade föremål. Då, precis som nu, var hemmet en statusmarkör. 

Foto: Stiligahem

Leighton House, London

Inredningen och arkitekturen

Leightons hus på Holland Park Road var på sin tid ett riktigt kändishus som regelbundet syntes i pressen. Hans hem förkroppsligade illusionen om det perfekta konstnärshemmet, med plats för såväl arbete som familjeliv och gäster. Huset formgavs och byggdes i etapper, där varje etapp överträffade den andra. När Leighton anlitade George Aitchinson var arkitekten ett oprövat kort. Aitchinson var visserligen son till en arkitekt och de hade mötts i Rom på 1850-talet. I drygt 30 år arbetade Aitchinson för Leighton. Han gjorde exteriören, interiören och en hel del möbler. 

Leighton house, The Arab hall, London
Leighton House, the arab hall, tiles
The Arab hall, Leighton House, London
Leighton House, the arab hall ceiling

The Arab Hall

Frederic Leighton samlade på sig ting under sina resor till Turkiet och Syrien. I huset finns ett hundratalet vackra fat och textilier. Under en resa till Damaskus fann hann de blå kakelplattorna som utmärker salen. The Arab Hall är en av utbyggnaderna och tillkom 1877-1881.

Persiskt porslin, Leighton house London
Narcissus hall, Leighton house, London

Narcissus Hall

Hallen har fått sitt namn efter den skulptur av Narcissus som finns placerad i hallen (översta bilden). Det var nog det rum som gjorde störst intryck på mig. Älskar det vackra golvet och sidentextilierna i den väggfasta soffan.

Leighton House
Narcissus hall, detail in silk, leighton house, London
Leighton house, detalj sidenbroderi
Leighton House
Textilier, Leighton house

Fantastiskt vackra textilier mot den bruna väggen.

Leighton House
Leighton House, London
Leighton house, skrivbord, skisser, brev
Leighton house

Ateljén är imponerande i takhöjd och med sina Pompeii-röda väggar.

Leighton house
Leighton House
Winter studio

Vinterstudion var så fint arrangerad med målarrock och stafflier med konst. Inspirerande.

Leighton House

Ett av rummen är dedikerad till konst av The Holland Park Circle. 

Museishop, Leighton House

Museishoppen med tillhörande kafé ligger med utsikt mot en underbar park. När vi besökte huset var det lätt regn, annars hade jag suttit på en bänk i parken och bara njutit. Underbar vy.

Leighton house, café, London
Frederic Leighton målad av Watts

Frederic Leighton

Frederic Leighton (1830-1896) var en brittisk skulptör och målare som framförallt ägnade sig åt antika, bibliska och orientaliska motiv. Han var sin tids främste målare inom den engelska akademiska inriktningen. Han föddes i en familj av läkare. Hans farfar hade varit läkare vid hovet i Sankt Petersburg. När Leighton var elva år flyttade hans familj utomlands och han lärde sig teckna i Rom när han var blott tio och studerade bland annat i Florens. Familjen bodde sedan i Italien, Schweiz och slutligen i Frankfurt, Tyskland.

Leighton studerade bland annat för Eduard von Steinle. Leighton ska ha sagt att Steinle left an indelible seal både på honom som konstnär och på hans verk. Leightons stora genombrott kom när drottning Victoria köpte verketCimabues madonna, carried in Procession through the Streeps of Florence” målad 1855. Efter några år utomlands flytta Leighton hem till London och till Holland Park där han byggde sitt hus. 

Målningen ovan föreställer Frederic Leighton och är målad av George Frederick Watts. 

Konstnärerna runt Holland Park

The Holland Park Circle var en informell konstnärsgrupp som byggde hus och bodde i området runt Holland Park i västra London. Kollektivet bestod av George Frederick Watts, Valentine Princep (1 Holland Park Road), Luke Fildes (31 Melbury Road) , Hamo Thornycroft (8 Melbury Road), William Burges (9 Melbury Road) och så Frederic Leighton (12 Holland Park Road). 

Holland Road
Leighton House entré

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...