IMG_7398

Dagarna i Danmark

Min mamma hyr hus i Hornbæk varje år. Det har hon gjort sedan vi sålde vårt eget. Och hon bjuder med oss alla att komma ner. Hornbæk är hemma för mig och under dagarna vi var där prickade vi av alla Danmarksmåsten i form av mat; Varm leverpastej med asiagurka, fiskefrikadeller med remoulad, rödspättafilé, glass från Hansens is, kaernemaelks koldskål (typ citronsmakande lättfil gjord med äggula) och så vidare. 
 
Det blev förstås en hel del sköna bad och härliga promenader längs stranden. Danmark visade sig från sin allra bästa sida. Vi fick några fantastiskt soliga och varma dagar.
 
Vissa platser är särskilt förknippade med dofter och för mig är stranden i Hornbæk en sådan plats. Minnena är så starka att jag kan när jag vill bara blundar och känna doften av solvarma nyponrosor, havssälta och sandstrand i mina näsborrar. Det är en alldeles speciell doft som både är torr och lite fuktig på samma gång. Då hör jag också vågornas stilla brus och upplever det speciella ljuset som det är i juni. Det ljus som lockade konstnärer till den här kusten, före de upptäckte Skagen. 
 
Veckan efter midsommar är egentligen ingen bra tid för min man, som leder ett bolag och alltid jobbar tillsammans med revisorn för att lämna in årsredovisning den sista juniveckan. Han behövde ta lite jobbsamtal och jag ville egentligen bara vara i närområdet. Så det blev inte så många utflykter och sevärdheter denna gång. Vi hade strålande och varma dagar tillsammans och en kväll med min bror och hans familj.
 
Därefter åkte vi till min gudmor som har ett sommarställe vid en av Själlands fjordar. Min gudmor är min mammas väninna och är en viktig förebild för mig. Det var hon som bjöd mig till Ärö tidigare i år och som också alltid firar jul med oss.
 
Foto: Stiligahem
IMG_7400

Vi kom ner till Sankt Hans, midsommarafton, då man tänder bål på stranden och det hålls högtidliga sommartal och så sjunger man vissa sånger, precis som vi gör vid Valborg. Folk sitter i sanddynerna med en öl och tittar på elden. Dansk midsommar är som Valborg, Skärtorsdag och midsommar i en och samma högtid. Och danskarnas Blåkulla heter Bloksbjerg. 

Jag har firat många Sankt Hans i ösregn och snålblåst, men detta år var allt helt perfekt.

IMG_7401
IMG_7402

Danmark är på många sätt mitt Happy place. Jag bodde ju tre år i Köpenhamn i början av 2000-talet och jobbade i Malmö. En Malmö-lön till Köpenhamnspriser och dyra pendlingskort gjorde livet påvert till det yttre, men jag trivdes väldigt bra och fick vänner som fortfarande står mig nära. Jag blir alltid lite vemodig när jag är här. För på många sätt passar min personlighet bättre i Danmark. Det har visserligen gått tjugo år sedan jag bodde där och det märks väl mest på att danskan inte flyter på så bra som det gjorde då. Jag måste börja läsa danska böcker igen, så att jag inte tappar språket helt. 

IMG_7404
IMG_7403

En jordbaerkage på chokladöverdragen mazarinbotten hör till makens favoriter

IMG_7407

Det blev inte många utflykter denna gång, men en tur till grannstaden Gilleleje hann vi med.

IMG_7411

Vi besökte Roskilde domkirke där alla danska kungar, och drottningar ligger begravda. 

IMG_7410
IMG_7409
IMG_7408
IMG_7415

I Roskilde besökte vi också Vikingaskeppsmuseet, som är byggt runt de skepp som hittades i fjorden.

IMG_7412
IMG_7413
IMG_7414
IMG_7417

Vi fick också en härlig tid hos min gudmor, som betyder mycket för mig och som har ett fantastiskt lantställe. 

IMG_7418
IMG_7416
IMG_7419
IMG_7420
IMG_7424

På vägen tillbaka till Sverige besökte vi Willumsens museum. Jag har bara sett de mest kända tavlorna och kände inte till så mycket om honom. Han var verkligen en man före sin tid när det kommer till kulörer. Vid vårt besök visades verk av Martin Bigum som är en nu levande konstnär och vars konst faktiskt påminner mycket om Willumsen. Det skiljer nästan exakt 100 år mellan dem. Det var en fascinerande utställning och mycket sevärd.

IMG_7423
IMG_7421
IMG_7422
IMG_7406

Avslutar med några bilder från stranden i Hornbaek. Älskar detta ljuset

IMG_7405
IMG_7399

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...