Vardagsrum tavelvägg

Smarta lösningar för vindsvåningar

…och rum i fil, kanske jag ska tillägga. I vindsvåningar och hem med flera rum i fil ligger begränsningen ofta i väggyta. Då behöver man tänka till lite kreativt för att göra det mesta möjliga. Och den här lägenheten har flera fina exempel och några påminnelser till mig själv om saker som är snyggt. 

Och om någon undrar. Efter snart femton år med tre rum i fil och fönster åt tre väderstreck så överväger känslan av rymd helt klart de eventuella väggbegränsningarna. 
Vardagsrum tavelvägg

1. Samla istället för att sprida.

Tavelväggar är alltid snyggt, men när det finns få stora vägpartier är det inte så dumt att nyttja dem till max. 

Vardagsrum tavelvägg

2. Utgå från mitten.

Möblera från mitten och inte längs väggarna. Det känns alltid naturligt att ställa saker vid en vägg, men tänk mitten och se vad bra det blir. Min arkitekt-mamma brukar alltid dra ut sofforna en decimeter från väggen. Bara det gör mycket för känslan i rummet. 

Vardagsrum, rum i fil

3. Vägled ögat, men berätta inte allt.

Att dela in hemmet i zoner är också ett klassiskt tips i inredningssammanhang. Ett hem mår bra av olika sittplatser. I vårt vardagsrum i stan har vi sex olika sittplatser som var och en ger sin vy. När man har flera rum i fil är det bra att ge en antydan till rummets funktion, men det är effektfullt att inte allt syns bakom dörrarna.

Platsbyggd frukosthörna

4. Skapa "fönster" där det är fönsterlöst.

Det kan bli lite tungt med en hel skåpsvägg på ena långsidan och fönster på rad längs den andra. Fint då att lätta upp väggen med ett utrymme som detta. Vem vill inte ha en frukosthörna som för tankarna till ett brittiskt B&B.

Platsbyggd frukosthörna
Kök, snedställda väggar

5. Få symmetri med platsbyggt.

Den stora spisen är centrerad på väggen. Ögat luras att tro att det är symmetriskt fastän det inte riktigt är så. Att lägga värme i golvet, ta bort elementen under fönstret för att kunna få en sittplats med förvaring är smart. Nyttja varje millimeter genom specialbyggda skåpsluckor. 

Walk-in-Closet, snedställda väggar, hyllor

6. Nyttja det snedställda till hyllor.

Det kan vara problematiskt att nyttja utrymmet väl när man har snedställda väggar. Det här är en fin hyllösning  som jag vill lägga på minnet.

Badrum, spegel på stång

7. Spegel på stång i fönstret.

I vindsvåningar är det ofta lägre i taket mot fönstret. Det här är ett smart sätt att nyttja fönsterutrymmet med en spegel på en stång. 

Sovrum, hyllor

8. Hyllor som förstorar.

Att göra smala hyllor längs hela kortsidan och mellan fönstrena är ett fint sätt att ordna med förvaring och samtidigt ett bra helhetsintryck. Breda ränder, även i form av hyllor, gör att rummet upplevs bredare.

Badrum, fönster

9. Lugna ned med neutraler.

Antingen vill man förstärka snedväggarna med färg och mönster, eller så lugnar man ner intrycken med neutrala färger. I det här badrummet har man valt linnefärgade hissgardiner. Så snyggt och elegant. 

Vindsaltan, lärkstaden, takterrass

10. The sky is the limit.

Det går att skapa en takterrass och entré till den, trots minimal takhöjd

Hall vindsvåning, matsal

11. Nyttja hallen

Här tycker jag att man fått till hallen. Istället för att låta det bli ett genomgångsrum så har man delat av det, där ena sidan är matsal. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...