
Kolonner, Thonet och Liagre
Ibland när man är uppvuxen med något tänker i allafall jag att det där ska jag inte ha. Det finns så många olika sorters silverljusstakar att jag inte heller behöver just välja den sorten. Men suget efter just kolonnljusstakar är stort. Nästan jobbigt. Och inte blev suget mindre när jag såg den här lägenheten med kolonnljusstakar tillsammans med Göteborgsstolar och Thonet samt bordslampor av Liagre.
Jag tycker att det var väldigt fint att kombinera Thonet-stolen med den såkallade Göteborgsstolen. I fönstret står den gracila Liagre-lampan och det är fint tillsammans med blått porslin och asiatiska föremål. Inom arkitekturen kröns kolonner av kapitäler, det vill säga pelarhuvuden. Hur de ser ut avgör både varifrån de kommer och tidsperioden. Automatiskt går tankarna till det antika Grekland, men kapitäler finns det i flera andra varianter. Inom egyptisk arkitektur är de ofta utformade med gudamasker (såkallade Horus- eller Hathorkapitäl) eller växtmotiv, i den gammelpersiska kulturen med djurhuvuden, främst tjurar. Under gotiken blev kapitälerna förenklade för att under renässansen återigen inspireras av Antiken. Så låt mig få presentera dem.
De mest fulländade kapitälerna kommer från det antika Grekland, och Bulgarien ska jag kanske tillägga. Bland de vackraste jag själv sett finns i Archeological museum i Sofia.
Kapitälernas stil gav namn åt kolonnerna;
-
Doriska kapitäler saknar en basplatta och har en enklare krönprofil, exempelvis Poseidontemplet.
-
Joniska kapitäler har de karaktäristiska voluterna som sammanbinds med en festong, tänk ryggen på en Karl Johansstol. Ofta har själva kolonnen vackra tandsnitt.
-
Korintiska kapitäler är de mest dekorerade kapitälerna med former från akantus. Kolonnljusstakar har ofta just Korintiska kapitäler med kannelerade ben, precis som dem på de här bilderna
Foto: Karlbergsvägen 73, Per Jansson fastighetsmäklare





En bonusbild fick det lov att bli. Den här trapphallen är ett smycke
Linje