2035C8DF-3F6F-4408-A4AB-870CA2D5224E

Betydande jul x 10

Första julen med vår son inhandlade vi en klassisk julkrubba. Det kändes så viktigt att sätta allt i sitt sammanhang. Att inte allt skulle vara kommersiellt, utan att det fina med julen skulle komma fram. En kollega på jobbet satt flera dagar och broderade en julstrumpa till sin dotter första julen, fastän hon inte är den pyssliga typen. Julen tar fram känslor hos var och en. Vad är en perfekt jul för dig? Det här är min lista på julfavoriter.

1. Ljusglimtarna.

Massor med levande ljus, pappstjärnan i fönstret och stjärndraperiet. Så här i december gillar jag att kura inomhus och njuta av ljus i mörkret. Vi eldar flitigt i brasan och slösar med ljus.

2. Blommorna.

Julstjärna, amaryllis, julrosor, tazetter och hyacinter hör till mina absoluta favoriter. Så vi frossar. Flower power.

3. Saffransbullar.

Är gift med en hobbybagare. Bara en gång om året är det jag som tar fram bakbunken. Och då bakas det lussebullar. Till min stora glädje är varesig maken eller sonen lika förtjusta i det gula bullarna.

4. Jesus.

Själva huvudanledningen till julen. Här handlar det inte om en dyrkan av ett barn, utan om respekt för en människa som levde efter devisen: kärlek är både nåd och sanning.

5. Tillsammans.

För mig är det viktigaste av allt att vara tillsammans. Att vara stilla, i nuet med dem jag älskar. Bidra. Dela.

6. Traditioner.

Både gamla och nya. I min familj firar vi en traditionellt dansk jul. Den inleds på julaftonskvällen med anka och risalamalta. Alla är uppklädda till tänderna och efter middagen tänder vi granen och sjunger julpsalmer och julsånger och så delar vi ut klappar med rim. Allt har sin ritual och tradition. Hos svärföräldrarna inleds julen med julbord under dagen och julklappsudelning. Kvällen är mer avslappnad och fri. Och jag gillar båda typerna lika mycket.

7. Grönt.

Krans på dörren och en riktig rödgran. I helgen kommer hela lilla familjen besöka alla Östermalms julgransförsäljare i jakten på den perfekta granen: Tät, tydliga våningar och ganska hög. Så ska den se ut. Att välja gran är ett familjeäventyr och en riktig högtidsstund. Och granen kläs i helgen.

8. Pyntet.

Hela vårt julhem är fyllt av reseminnen. En ren och en ängel släpade vi hem från Australien och ett tjugotalet, minst, julgranskulor har åkt med i handbagaget från London. Vi kan helt enkelt inte låta bli att köpa pynt på våra resor. Och allt ska upp. Jag envisas också med att ha levande ljus i granen, för det blir så vackert.

9. Lilla julafton.

Den 23 december är uppesittarkväll. Som barn skulle granen kläs och efter risgrynsgrötsmiddagen flydde alla familjemedlemmar till sin vrå. Julmusik och radions rimstuga. Där satt vi på varsin kammare och kämpade med rimmen. Och så kunde någon knacka på och vi delade rim, hemligheter och fnissade. Så vi syskon fortsätter att ge varandra klappar - numera mest symboliskt och för att vi gillar traditionen med rim.

10. God jul.

Skinka, rödkål, rödbetssallad. Glögg och julmust. Pepparkakor, danska honingkager och aristokrater. Jag älskar julmaten och kan inte tänka mig att vara utan den. Love it. 

Inspirationsbild: Aubrie Pick for Apartment 34

 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...