Angel Maria Cortellini

I fokus: Symmetri

Har du tänkt på att kvinnor på äldre målningar ofta bär två armband? Symmetriskt med ett på varje hand. Idag skulle vi aldrig drömma om att göra så, fastän det egentligen är det mest naturliga. Vi har ju örhängen i båda örsnibbarna, skor på båda fötterna och ja, tja följdaktligen två armband.

När förmögna damer förr lät beställa en uppsättning smycken, ett smyckesgarnityr beställde man matchande halsband, örhängen och dubbla armband. Fullständiga garnityrer i sitt eget smyckesskrin ser man i bland på auktionerna då och då. Och tanken är då att man ska ha båda armbanden på sig vid ett och samma tillfälle. 

Fast jag undrar hur man skulle reagera om jag kom vandrande med guldarmband på vardera handled? Det skulle nog uppfattas pråligt och lite "too much". Tror inte ens Kronprinsessan Victoria eller Drottning Silvia bär dem så under Nobelbanketten.

Förövrigt har jag min klocka på vänster hand och då blir det ju symmetriskt ändå. Det var också i samband med att vi fick armbandsur som modet med två armband försvann. Ofta har kompletta set med två armband praktiskt delats upp vid arvskifte: Ett armband till vardera dotter. 

Inspirationsbild Angel Maria Cortellini Hernandez 1855. Foto: via Jaded Mandarin, Tumblr

 

 

Donna Maria de la Luz

Donna Maria de la Luz av Miguel Cabrera

Peter Paul Rubens detail

Detalj målning av Paul Peter Rubens

Isaac Luttichuys

Målning av Isaac Luttichuys (1616-1673) Nederländerna. Ung dam med solfjäder utförd omkring 1658-1663. Målningen syns på höstens klassiska auktioner, hösten 2013. Foto: Bukowskis 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...