Badrum Östermalm Cararramarmor

Nu och då: Cararramarmor

Det har varit ganska populärt en tid med vit marmor i badrum och kök, särskilt i kombination med mässingsdetaljer. När Östermalms-mäklarna stajlar nya lägenheter är det Carrara-marmor som genomgående detalj. Det känns både modernt och snyggt även om det inte är någon ny kombo direkt.

Berömdast av alla marmor-sorter är Carrara-marmorn. Förevigad genom Michelangelos ”David”, Pantheon i Rom och Det lutande tornet i Pisa.Vit marmorn kallas nästan alltid, felaktigt, för Carrara/Carrera, fastän den är från Indien eller Turkiet. Äkta Carrara-marmor kommer från Carrara-dalarna i Toscana. Den är den vita marmorn, som är nästan helt utan andra kulörer som är den mest eftertraktade.

Så sköter du en yta av marmor

Marmor är ett tåligt och samtidigt poröst material. Tåligt och hållbart material eftersom det är hårt som sten. Populärt och praktiskt till bakning och tillverkning av kola och polkagrisar. Poröst eftersom det är ett levande material som suger åt sig färg, exempelvis rödvin. Bästa sättet att rengöra och hålla marmorn snygg är med linoljesåpa. Såpan är ett naturmaterial som tränger ner i porerna och hindrar smuts och annat att tränga igenom. Såpan gör att stenen står emot fläckar bättre. Skurar man bänkarna en gång i veckan så står det sig bra mot missfärgningar.  

Fakta om Carraramarmor

Typiskt för Carraran är att den är vit till ljusgrå med ådring i mörkgrått. Det var den rena vita färgen på marmorn som gjorde den omåttligt populär redan under romarriket före vår tideräkning. Stenbrotten i Carrara är också de äldsta i världen och den som vill nörda till sig kan besöka Carraramuseet.

Carraran finns i tre klasser: Billigast och vanligast är ”Bianco Carrara” är närmast ljusgrå med stor variationsrikedom när det gäller ådringen och den exklusivaste “Statuario Carrara” har en kritvit bakgrund med ytterst liten ådring och variation. ”Bianco Venatino” är i mellanprisklassen.

Ordet Carrara är keltiskt och betyder kort och gott stenbrott.

Inspirationsbilder: ESNY

Badrum carrarramarmor östermalm
Badkar 1900-tal marmor

Ett av Stockholms första badrum byggdes i Hallwylska omkring 1900. I badrummet finns ett badkar i Cararramarmor. 

Franska dörrar mot grönska
Jag var bara tvungen att ta med den här bilden också. Franska balkonger och vacker utsikt. Ja, om jag blundar så känns det. Ja, som Paris. Foto: ESNY

 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...