Uteplats, altan

Så planerar du din uteplats

Hur ska man tänka när man planerar sina uteplatser i trädgården? Jag fick en fråga från en av bloggens läsare. Det passar bra eftersom vi planerar en ny del av trädgården. Jag utgår alltid utifrån behov, läge och funktion. Och en faktor som heter tid. 

När stormen Alfrida härjade i januari fick vi en helt ny trädgård på baksidan. Drygt trettio stora granar föll. Det såg ut som plockepinn.   Nu har vi fått bort de sista stammarna. I dag kommer någon och fräser bort drygt trettio stubbar. Återuppbyggnaden har börjat och jag funderar på hur vi optimalt ska nyttja tomten. 

Den viktigaste faktorn är tid. Det är så viktigt att låta det ta tid. Helst ska man bo in sig ett år för att känna in hur man nyttjar tomten och rummen. Det har det flesta inte tid med, vilket är synd. För det är det som skapar personlighet. 

 

1. Behoven styr.

Behoven ser olika ut beroende på vem man är. Är man en stor eller liten familj, eller kanske en som varierar i storlek? Älskar man trädgårdsskötsel eller vill man göra så lite som möjligt? Hur vill man använda trädgården? Är man typen som ordnar femkamp, spelar badminton eller vill ligga i hängmattan? 
Vi har ett barn med stora omsorgsbehov så en rymningssäker tomt med tydliga gränser är ett av våra viktiga behov. Man ska kunna kombinera passning med ogräsrensning. 
 

2. Läget.

Det som kan vara bra att veta är att solen går upp i öster och ned i väster. Vilket håll ligger köket? I morgonsol, eftermiddags-eller kvällssol. Finns det utsikt eller blickfång? Kan man skapa ett? Det är bra att tänka två uteplatser för att kunna möta fler behov och årstidsväxlingar. Solen står mycket lägre på vintern. 
Vår stora altan ligger mot öster vilket innebär sol från tidiga morgonen och ett flödande dagsljus även på vintern. Vi är morgonmänniskor så för oss är det perfekt. Vi har en mindre uteplats på baksidan som vi fixar. 
 

3. Funktion.

Den tredje frågan handlar om hur man vill nyttja sin plats. Vilka funktioner ska den ha? Äta, umgås/leka och hänga är bra utgångspunkter. Och så anpassa efter sin egen livsstil. 

Jag drömde om en trappa i morgonsol och en plats när första vårsolen tittar fram för egen del. Och loungesoffor blev viktigare för oss än solstolar. Här umgås vi med vänner och familj. Vi har en mat och grillhörna på altanen och ska på sikt fixa en matgrupp till baksidan. Där föreställer jag mig att det blir en plats för eftermiddagstéet. 

Huset säljs av Nina Holst som driver norska stylizimoblog.com. Foto: Finn.no

Uteplats kväll
Uteplats dag

Dag och kväll

Samma vy dag och kväll på de två bilderna ovan. Här ser man den här altanens tre områden för både middag och häng. 

Altan behov och funktion

Behov och funktion

Här får man en bra överblick över hur behov och funktion samspelar. 

17AA721E-1535-435C-8C0C-B9056E06E92F
25539812-DF0B-4087-AFE6-7F0AE5303D03
1F5DA534-A196-4D83-855A-4AD6090E47EB

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...