Bilden föreställer arbetare i Mexifabriken i Kvarntorp publicerad 1967 i Örebro Kuriren. Källa: Örebro länsmuseum

Mexistenen - älskad och hatad

Under glansperioden på mitten av 1970-talet tillverkades 100 miljoner mexistenar i Sverige. Idag har tillverkningen av mexitegel upphört. Det här är det andra inlägget om mexisten. Här ger jag en guide till mexistenen, hur den tillverkas och vilka olika mexistenen som finns.

I det första inlägget ligger fokus på att berätta om 1970-tals människans syn på frihet och hållbarhet och hur det kommer sig att mexistenen blev så populär. Du får se interiör och exteriör från en väldigt välbevarad mexitegelvilla

Stiligahem om mexisten och inredning i mexitegelvillan från 1970

Bilden föreställer arbetare i Mexifabriken i Kvarntorp publicerad 1967 i Örebro Kuriren. Källa: Örebro länsmuseum

Sverige under efterkrigstiden

Efter andra världskriget var det första gången i svensk historia som invandringen översteg utvandringen. Sverige behövde arbetskraft och många europeer tog chansen att flytta till Sverige. När charterresorna till Mallorca och kanarieöarna sedan tog fart under 1960 och 1970-talet blev allt det kontinentala populärt i Sverige. Influenserna gav oss italienska pizzerior, grekiska tavernor och vi lärde oss att älska paraplydrinkar.

Ett radhus i spansk-inspirerad stil med såkallade pizzavalv  och gillestuga blev högsta mode. Det svenska företaget Yxhult fångade upp influenserna kommersiellt. Framgångarna med y-betongen vid slutet av 1920-talet och framåt hade gett råg i ryggen.

1965 gjorde företaget en nysatsning på ångformpressad kalksandsten från gruvor vid Kvarntorp. Produkten fick namnet mexisten. Den första leveransen av mexi gick till en tillbyggnad av ett 1920-talshus i Örebro 1964-65. Mexi marknadsfördes som ett "underhållsfritt och frostbeständigt fasadmaterial" och blev otroligt populärt. Fler leverantörer producerade mexitegel, men Yxhult stod för två tredjedelar av marknaden. 

Bakom namnidén stod reklambyrån A-byrån med säte i Örebro. "Namnidén inspirerades av kopplingen till varmare breddgrader och solvita väggar" och inte av OS i Mexico 1968 vilket är en vanlig uppfattning.
I uppsatsen Y som Yxhult förklaras att samma reklambyrå även marknadsförde plexiglas och att det var ordens likhet, plexi och mexi, som var inspirationen. Källa: Y som i Yxhult, Örebro länsmuseum (pdf)
 

Allt du behöver veta om mexisten?

MEXI görs av en massa som till stor del består av kalksandsten. Massan pressas i formar under högt ångtryck och huggs sedan i tegelstensstorlek till mexisten.

Mexisten är inte ett tegel, eftersom tillverkningsprocessen skiljer sig åt. Tegel bränns medan mexisten pressas och ånghärdas ihop.

Först kom den släta och den rakhuggna fasadstenen. Först 1972 började den rundhuggna mexistenen tillverkas. Se exempel på slät, rakhuggen och rundhuggen mexisten nedan.

Från 1976 blev det allt mer populärt med mexi i andra kulörer, som ängsgul, hedbrun, strandbrun, gammelrosa och fjällgrå. 

Bilden föreställer Yxhults huvudkontor där man använt både slät och rakhuggen mexisten. Huset finns dessvärre inte kvar. Foto: Per Torgén, Örebro länsmuseum (2006)

Släthuggen och rakhuggen mexisten

Bilden föreställer Yxhults huvudkontor där man använt både slät och rakhuggen mexisten. Huset finns dessvärre inte kvar. Foto: Per Torgén, Örebro länsmuseum (2006)

Rundhuggen mexisten i Falu-villan. Foto: Skandiamäklarna

Rundhuggen mexisten

Rundhuggen mexisten i Falu-villan. Foto: Skandiamäklarna

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...