Första ikea-katalogen 1950

Tidsresa via digitala Ikea-museum

För oss som är intresserade av inredning ur ett kulturhistoriskt perspektiv, finns det en lättillgänglig källa för att studera inredningstrender genom tiderna. Ikea har gjort alla kataloger från 1950-2021 tillgängliga digitalt via ikeamuseum. Vilken skatt.

Ikea-katalogen genom tiderna

Jag bläddrar igenom den första katalogen från 1950. Då hade möbelvaruhuset en ännu bredare repertoar och man kunde köpa portföljer, kläder, stilmöbler och mer. Redan i den första katalogen kan man ana starten på det internationella framgångsreceptet. Hör bara inledningen till möbelsektionen:

”Under den gångna säsongen har omsättningen varit störst i möbler. Våra goda kvaliteter, praktiska modeller och oslagbara priser, möjliggjorda genom intim kontakt med lång specialiserad småländsk möbelindustri och synnerligen minimal förtjänstmarginal har gjort oss till en välkänd och mycket anlitad inköpskälla för möbler. Med en betydligt utökad kollektion står vi nu redo att betjäna er på bästa sätt. Genom råd och anvisningar vill vi hjälpa dem som ämnar sätta bo och vi hopppas att dessa strävanden ytterligare skall stärka det förtroende våra erbjudanden rönt.”

 

Första ikeakatalogen 1950

1950

I den första Ikea-katalogen finns det både klassiska möbler (ovan) och möbler som är så gott som kopior av designklassiker (nedan). Bokhyllan nedan ser ut som Alvar Aaltos berömda bokhylla, fastän med konsolerna uppåt. 

Första Ikea-katalogen 1950
Ikea-katalogen 1951

1951

Redan i katalogen året därpå är möblerna i centrum och intrycket av hela katalogen är det Ikea som de flesta av oss känner igen. Det är en imponerande kalibrering av marknaden och djärvhet som präglar de första åren.   Kamprad testar olika saker inför varje katalog och det som funkar får större och större utrymme.

Något som finns med från början är sidor där man beskriver de olika materialen och tygerna på soffor. Det tror jag att man höll fast vid under alla sjuttio år som katalogen gavs ut.

Den ungdomliga furulinjen, ikeakatalogen 1967

1967

I 1967 års katalog kan man läsa att 3/4-delar av kollektionen består av original Ikea-produkter: ”där våra formgivare, konstruktörer och produktionsminskningar utnyttjat alla möjligheter att förena hög kvalitet med lågt pris.”

Den ungdomliga furulinjen

Det här året satsar man också på den ungdomliga furulinjen med ”en lång rad artiklar i vacker ljus eller färgbestämd furu, ytlig genom högklassig plastbehandling”.

Plast var på den här tiden det hållbara materialet nummer ett och borgade därmed för en hög kvalitet. Ungdomar var också en relativt ny målgrupp vad gäller särskild marknadsföring. Jag gissar att serien gick hem, för nästa år är uttrycket och tilltalet ännu mer ungdomligt. 

Ikea-katalogen 1973, pokus, spånplatteserie

1973

1970 säljer man grej med tjej för första gången på första-sidan. Inne i katalogen har det också blivit vanligare att gestalta miljöerna med människor. Ikea fångar upp trenden med stålrör och mjuka stoppade möbler och har en kollektion med bara plastmöbler. Soffor verkar vara den stora grejen och jag bläddrar sida efter sida med soffor för alla smaker.

Pokus, den första platta serien

Serien ”Pokus” är tydligt riktad till unga människor och marknadsför Ikea som miljövaruhuset. ”Inget är så tillfredställande som att själv forma sin miljö, ge den personliga drag och ändå tjäna en hacka på det hela” kan man läsa i inledning. Pokus är det första spånplatte-programmet på Ikea och är formgiven av Charlotte Rude och Hjördis Olsson-Une. Så här står det om spånplattorna:

”För Pokus används en särskilt utjämna spånplatta, som inte behöver spacklas före målning. Specialstål och monteringsanvisning följer med. Konstruktionen är väl genomtänkt, plattorna är förborrade och färdiga för enkel sammansättning”.  

I de första katalogerna är Ikea-logotypen placerad ganska diskret, men 1978 hamnar den överst på sidan, precis som på ett magasin. 

Ikeakatalogen 1985- Klippansoffan

1985

Det är 1985 och jag kommer hem efter ett år som utbytesstudent i södra USA. Jag blir nostalgisk av att bläddra i katalogen. Det var trendigt med skinnsoffor och det syns också i Ikea-katalogen. Soffor tycks vara den viktigaste produkten. Av katalogens 235 sidor upptas hälften, 123 sidor, av soffor i olika miljöer.

En Klippan för alla

Storsäljaren Klippan säljs för drygt 1500 kronor och kan välja mellan 57 olika tyger. Det går också att köpa soffan oklädd och köpa mönstret för att sy hemma. År 1985 kan man för första gången också köpa Klippan som bäddsoffa.

Ikea-katalogen 1994 cd-skivor

1994

1994 firar Ikea 50 års jubileum. Det gör man med att sänka priserna på en rad favoritprodukter. I katalogen skriver man om hur man ständigt söker nya konstruktioner och material, exempelvis ett kompositmaterial av plast och glasfiber,  allt för att kunna sänka priserna. Möbeljätten lanserar också en världsnyhet i katalogen: Kaféstolen Öglan presenteras som den första möbeln gjord på industriavfall, dvs möbler som återlämnas till varuhuset för återvinning ”Tillsammans sänker vi priserna och värnar om vår miljö” skriver man.

Platta förvaringsmöbler

Katalogen har vid den här tiden hittat sin form. Folkets stora behov av förvaringsmöbler för cd-skivor, tv-apparater och datorer syns också tydligt. I katalogen 1994 finns det flest nyhet på uppslaget om cd-skivor. Inget av detta finns kvar i Ikeas sortiment idag. Det här är sannerligen ett tidsdokument.

 

Det som slår mig när jag bläddrar igenom katalogerna är tilltalet. Ikea är det snälla varuhuset där man inte blir lurad. Innovationerna, de nya materialen, de smarta förpackningarna och prissänkningarna görs bara för att vanliga människor ska ha råd och samtidigt kunna få ett unikt och modernt hem. Allt säljs med ärlighet, följsamhet kring marknaden och smarthet. Bakom allt står den snåle smålänningen. Det känns väldigt sympatiskt. Så klart det blev succé i Sverige. Jag förundras över att konceptet ändå kunde klara en internationalisering och bli världskänt. Men det vet vi ju att det kunde. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...