Beths bakformar

En skatt av ett helt annat slag

Herr J:s 98-åriga farmor ska flytta in på ett äldreboende och under förra helgen var vi i Eksjö tur och retur för att hjälpa henne att packa och ta med några saker till Stockholm och Norrtälje. Bland annat fick vi med oss alla hennes bakformar.

En av de saker jag alltid  beundrat hos henne är hennes talang för kak- och bakverk. Bakintresset delar hon med sitt barnbarn Herr J och sitt barnbarnsbarn, vår son, så det känns roligt att vi fick med oss alla olika sorters formar för småkakor och sockerkakor. Men nu behöver jag er hjälp att identifiera vad de används till?

På instagram har flera kommit med förslag och berättelser om bakminnen så jag hoppas att även du som läser bloggen eller följer via Facebook vill bidra. Jag tänkte sedan samla alla idéerna i ett eget inlägg framöver. 

Drömmar och smördegskammar

Gissar att de små runda, 4,5 cm i diameter används till drömmar, men vad mer? Kan de små dockskåpsstora sockerkaksformarna vara till spritsade mördegskransar? Så finns det vad jag kallar mandelmusselformar i fyra runda storlekar. Vad har man i dem? Så fick vi ett tjog av "pepparkaksformar" till olika sorters kakor: smördegskammar, halvmåneformade och former av blad, stjärnor och annat som jag inte kan identifiera.  

Vi fick också med oss en mandelkvarn, struvjärn och flera sockerkaksformar. Det är något med äldre formars storlek och form som jag tycker mycket om.  

Kan en matlagare bli en bagare? 

Jag gillar att laga mat och när jag läser recept så känner jag hur allt kommer att smaka. Jag kreerar i köket och justerar nästan alltid recept utifrån min familjs preferenser och utifrån det vi har hemma. Bakning har aldrig varit min grej. Att mäta upp ingredienser och noggrannhet med kryddmåttsprecission är inte min styrka. Min bakning sträcker sig till lussebullar en gång om året och på senare år kladdkakemuffins eftersom det är sonens favorit. Herr J är däremot en fenomenal bagare. Och Hobbiten älskar det ocksp. Här på Backen har det blivit mer bakning, mest kalljästa frallor men också annat eftersom köket bjuder in till det. 

Kvinnors historia är bortglömda skatter

Jag känner mig inspirerad av att upptäcka det klassiska svenska fikabordet med gammelfarmors alla bakformer. Kvinnors historia har länge ansetts som mindre värdefullt. Matmor har hängivit sig vid hemmets härd och haft uppgiften att fylla magar med det som finns att tillgå. Hur kan det komma sig att kvinnors bakhistoria är undangömd medan män som är konditorer lyfts till skyarna?

Herr J:s farmors bakverk var helt i paritet med bakverken på de finaste konditorierna. Och hon finner stor glädje i att jobba i köket. Jag känner ett litet ansvar över att lära mig detta och bevara det kvinnliga kulturarvet.

Min väninna Helena har fått mig att tänka i de här banorna. Hon har själv skrivit en bok om Gotlandsbullar med namnet Ingen lägger Gotlandsbullen som jag där hon intervjuat kvinnor om deras relation till öns speciella bakverk. Den var mycket intressant att läsa ur flera perspektiv. 

Så nu hoppas jag att ni bakkunniga kan hjälpa mig att identifiera vad formarna ska användas till.

Beths bakformar
Beths bakformar

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...