3F95C80B-0DC8-430B-9C01-6212B11DE5D0

Boken Skönhet till vardags

Skönhet till vardags skulle kunna vara slogan till Stiliga hem, men det är namnet på en bok om stylisten, inköparen och företagaren Estrid Ericson. Den släpps i handeln i morgon onsdag. Den är skriven av forskaren, författaren och Estrid Ericsonkännaren Anita Lignell Du Rietz till fantastiska fotografier av Bruno Ehrs.

 
Boken tar oss med från Svenskt Tenns början när Estrid är tennformgivare till att hon blir en erkänd företagsledare för ett miljonföretag. Hon blev ett namn utanför Sveriges gränser, känd för sina bordsdukningar och öga för vackra föremål. Jag vet att det är så. 
 
Min mamma är pæredansk, dvs född och uppvuxen med danska föräldrar i Danmark. Hon flyttade till Sverige för att hon träffade min pappa. Hon berättar för mig att min mormor hade sparat tidningsurklipp där Estrid Ericson figurerade och att hon inspirerades av henne. Det visar lite den lyskraft hon hade och fortfarande har genom butiken på Strandvägen. Företagaren Estrid har särskilt fångat Anita Lignell Du Rietz
 
”Med Svenskt Tenn skapade Estrid Ericson under mer än ett halvsekel sin egen värld av skönhet. Men Estrid Ericson var inte bara en framstående estet och designer utan också en driftig företagare, och det är något som fascinerar mig”, säger Anita Lignell Du Rietz, forskare och författare till boken.
Boken kommer ut i handeln i morgon, men jag behöver inte vänta med att bläddra i den. Författarinnan har nämligen skänkt mig ett exemplar av boken. Så fantastiskt generöst och omtänksamt. Det finns därför anledning att återkomma till ämnet när jag hunnit läsa och smälta intrycken. Så mycket kan jag säga redan nu. Boken är lika fantastisk i text och bild som jag anat genom reportaget i SvD
 
Berättelsen om Estrid som företagare får mina tankar osökt till vår tid. Vem är vår tids Estrid tycker du?
 
Foto: Bruno Ehrs
24B92AE7-A8F8-4F44-B2E3-696B38B1C391

Estrid Ericsons arbetsrum på Svenskt Tenn. Foto: Bruno Ehrs för boken Skönhet till vardags.

9C8B9A69-E0C8-4EDB-9325-6C7C9CAC723C

Tenn var ett riktigt trendmaterial omkring förra sekelskiftet.  

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...