Roslagsbacken tegelrabatt

Tegelrabatten 

Den här varma sommaren med bruna gräsmattor och vissna blad kanske inte gör sig på bild, men jag vill ändå visa vår nya rabatt, tegelrabatten. Vissa inlägg är mer för min egen skull. Det här är ett sånt. Och nu längtar jag efter att få landa här.

Ibland tar vi god tid på oss och ibland går det snabbt från tanke till handling. Den tegelrabatten på framsidan är ett resultat av en ingivelse från Herr J. Han hade sett en murad rabatt längs en gång i grannskapet och tyckte att det var en bra idé. Vi har nämligen klurat på hur vi ska få framsidan mer välkomnande året om. Jag hakade på idén direkt och tänkte på att vi då dessutom skulle kunna lösa ett belysningsproblem genom att sätta pollare i rabatten. Sagt och gjort. Vi tänkte oss kanske en gråare mursten men när vi hittade en liten hög med tegel bakom uthuset så körde vi på. 

Vissa stenar har avslagna kanter och är halva, men lägger man dem underst syns inte det. Det händer inte ofta, men stenarna räckte faktiskt precis. Den här typen av återbruk är den bästa sorten. Jag hade själv kanske valt något annat, men så blir det rätt bra ändå. Tanken är att vi ska ha växtlighet som kryper över kanterna så att man bara anar muren. Jag tänker mig rosa kaskader av Fairy-rosor.

Foto: Stiligahem

Roslagsbacken tegelrabatt
Roslagsbacken tegelrabatt

Min vy från altanen. Gillar att trädgården har fått en välkomnande form, något som drar ögat inåt

Roslagsbacken tegelrabatt

I rabatterna har vi planterat den småklasiga lite låga "the Fairy"-rosorna och stäppsalvia samt nävor som ska binda ihop rabatten. Vi hade inte mage att plantera här under den varmaste och regnfattiga tiden och när det var dags hade plantskolan inte så stort urval.  

Roslagsbacken tegelrabatt
Roslagsbacken huset

Nu

Här ser ni den nya blomlådan vi byggde och den nya rabatten. Båda byggdes tidigare i somras, men vi planterade blommorna först när vädret stabiliserade sig och vi fick regn. Jag tycker att trädgården binds ihop på ett bättre sätt nu.

Roslagsbacken huset
Roslagsbacken huset

Före

Så här såg det ut för ett år sedan. Du kan se att vi bytt dörrar på altanen och att vi tagit bort markisen för uterummet också. Nu har vi adderat blomsterlådor under sonens rum och byggt tegelrabatten som förstärker formen på gången upp mot huset och välkomnar.

Mera återbruk på gång

Apropå återbruk så har vi en hög med ganska fula betongstenar liggandes på tomten. Ni vet sådana med en skrovlig grusbelagd yta som gången här på bilden är gjord av. Dem tänker jag också använda på någon plats. Hade aldrig för mitt liv köpt dem, men de är typiska 1970-talare och är därför inte fel till huset. De väger bly. Kanske förlänger jag den här uteplatsen, eller bygger en tvåradsbred gång på baksidan, precis som här. Vi får se. Bakom vårt uthus finns massor med gammalt material liggande. Och det är roligt att kunna använda sin kreativitet och hitta nya användningsområden.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...