Roslagsbacken, altan
Roslagsbacken, altan

Roslagsbackens fönsterprojekt 2018

För oss var det självklart att öppna upp med stora fönster mot altanen och ganska obegripligt att man inte tagit tillvara på havsglimten tidigare. Häng med på en före och efterresa med alla fönster och dörrar runt altanen som vi gjorde sommaren 2018.

Foto: Stiligahem
 

Före och efter: Det stora fönster och dörrpartiet

Ja, det är knappt man kan tro att det är samma plats! Då var det mörkgröna foder runt små fönster. Nu har vi ett härligt ljusinsläpp från golv till tak och en stor pardörrar ut från köket till altanen. Vardagsrummet till vänster har fått nya småspröjsade glas och öppningsbara fönster. Sovrumsdörrarna på höger sida har också fått fönsterdörrar.

Roslagsbacken, altan före
Roslagsbacken altan efter

Kökspartiet före och efter 

Nästan samma parti med vardagsrumsfönster, dubbeldörrar mot kök, fönsterparti mot bibliotek. Den övre bilden är före och den nedre bilden är nu. På den övre bilden kan man ana våra sovrumsdörrarna. Bilden är tagen från vårt sovrumsfönster. Här kan jag ligga och läsa en bok och ha kontakt med hela huset. Bilden ovan visar nästan samma parti.

Roslagsbacken, sovrumsdörrarna före
Roslagsbacken altan, sovrumsdörrarna efter

Sovrumsdörrarna före och efter

Så bra att ni har boden så nära, var en vanlig kommentar när vänner besökte oss första gången och fick en husesyn. Vi har ju två sovrum i entréflygeln. Det ena sovrummet är idag en klädkammare och det andra ett gästrum/arbetsrum. Idag ser man att den här flygelns sovrum är en del av huset. 

Vardagsrum, Roslagsbacken,
Vardagsrum, Roslagsbacken,

Vardagsrummet före och efter

Vardagsrummet ligger mitt i den ena flygeln, med fönsterparti åt båda kortsidorna. Det här är det ena fönsterpartiet före och efter. Inget av fönster i den här äldsta delen: vardagsrum, klädkammaren och arbets/gästrummet gick att öppna. Det blev ett fasligt jagande för att lotsa stackars humlor och fjärilar som kommit vilse. 

Roslagsbacken, köksdörr och biblioteksgång
Roslagsbacken, köksdörr och biblioteksgång

Köket mot biblioteket före och efter

Härifrån har man en strimma utsikt över havet. Även om det är en glimt, så ville vi göra det mesta utav det. Här ser vi dörren från köket till altanen till höger och så biblioteksgången som leder till badrum, sovrum, förråd och bastu.

Roslagsbacken, altan efter

Den tillsynes självklara glasväggen och dubbeldörrarna krävde ett stort elarbete där vi bland annat flyttade hela proppskåpet som låg bakom det högra fönsterpartiet. Det var det värt. Även de mörkaste dagarna under vintern får vi fint dagsljus här. 

Biblioteksgången mot köket, Roslagsbacken
Biblioteksgången mot köket, Roslagsbacken

Biblioteksgången mot köket före och efter

De må se självklart och enkelt ut på utsidan. Men så här såg det ut. Nu har vi ett härligt förmiddagsljus här året om. Även om det är en bredare gång, så upplevs det som ett rum. Här är min absoluta favoritplats under vår, höst och vinter.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...