Roslagsbacken baksida

Fönsterprojektet 2019

Vi har en flerstegsplan i renoveringen på landet. Varje steg är som en present.I år gör vi klart fönstrena, minus "glasverandan".

Planerandet, längtan, processen och färdigställandet. Det finns verkligen fördelar med att ta en sak i taget. Och så kan man ändra sig i takt med att saker utvecklar sig. Vi har gjort förvånansvärt få avvikelser från den plan vi gjorde när vi köpte huset, mer än prioriteringsordningen.

Förra året gjorde vi alla fönster och dörrar som öppnar ut mot altanen. Fyra fönsterpar i vardagsrummet samt  en pardörrar och en fönstervägg i köket samt nya dörrar i vårt och sonens sovrum. 

Roslagsbackens vardagsrum

Roslagsbacken fönstervägg i köket

I år stod valet mellan att bygga glasverandan, dvs göra om det uterum utan dörr som finns till ett beboligt rum. Det projektet är mest omfattande och kommer innebära störst skillnad för utseendet.  Det andra alternativet var att göra klart fönsterprojektet och entrén på baksidan.

Stormen Alfrida förändrade hela vår baksida, från att vara en skyddad plats till att bli en finare tomt, dock med full insyn till en granne med väldigt stökig tomt. Ja, alltså efter vi fick bort alla träd som fallit som plockepinn. Ni kanske kommer ihåg att vi inte kunde se uthuset från köksdörren på grund av alla träd. 

Att prioritera baksidan kändes alldeles nödvändigt. I januari kändes det som ett helt oöverstigligt projekt att få fason på baksidan, men nu mitt i sommaren är jag glad över allt vid åstadkommit själva och med hjälp. Vår tomt ser fortfarande ut som en byggarbetsplats, men nu kan vi se att det kommer att bli bra. 

Vi har gjort baksidan på fasaden mer till en baksida och för att förbereda för ett nytt kök. Vi har satt igen köksfönster och bytt ut dörrpartiet till en glasad dörr precis som till sovrummen. Sonens och makens arbetsrum har också fått nya fönster. 

Foto: Stiligahem

Roslagsbacken, sonens sovrum

Före och efter

Sonens sovrumsfönster, den ena flygeln på huset, före och efter fönsterbyte

 

Roslagsbacken, sonens sovrum
Roslagsbacken, sonens sovrum

Före och efter 

Även det här visar sonens fönster, fast rätt framifrån

Roslagsbacken, sonens sovrum
Roslagsbacken baksida

Före och efter

Här ser du fönstret till arbetsrummet till höger, dörren ut från köket och ett köksfönster som vi satt igen

Roslagsbacken baksida

Så här ser det ut just nu. Trappan ska få ytterligare ett steg och lampan ska flyttas till andra sidan, för att få mer balans. Och huset ska målas, svart om jag får bestämma och annars fortsatt ljust. Dörren hade kunnat vara något bredare, men ytterligare förvaring i köket prioriterades. Mellan dörr och fönstret i arbetsrummet står kyl och frys. Det stora fönstret är mitt i rummet. När vi har flyttat belysningen och hittat en glaserad kruka till vänstersidan kommer fasaden att balansera. 

Roslagsbacken baksida

Där det är brunt till vänster i bild stod en hel skog av granar.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...