Roslagsbackens baksida, förstukvist

Entrén på baksidan

Det här är vår köksentré. Bakom mig ligger köket och framför mig ligger köksträdgården och uthuset där vi bland annat förvarar ved. Här har vi sol i trädgården nästan hela dagen. Under vår och höst är utbyggnaden i vägen för att få sol in i köket. Nu är den väck

Karaktären på en tomt förändras över tid. Träd växer upp och buskar ändrar upplevelsen av tomten. Det här är det som är kul med trädgård. Den är ständigt i förändring och man blir aldrig klar. Vårt hus har byggts till i omgångar och innan tillbyggnaden användes baksidan troligen mycket mer. Det finns en uteplats, lä och sol.
 
Det var naturligt med en förstukvist. När huset blev U-format flyttade fokus från baksidan till altanen. När vi kom hit tyckte vi att förstukvisten på baksidan blev en utbyggnad för mycket. Efter att ha bott här några månader tog herr J fram storsläggan och rev förra hösten, dvs 2017. Jag har inte visat bilder från detta tidigare, så det gör jag nu.
 
Tanken att ta bort den fanns redan första gången vi kom hit, men med tanke på att vi jämt på vårar och höstar satt vid vår förstukvist på vårt gamla lantställe ville jag känna efter hur ljuset föll innan vi tog bort den.
 
Nu har vi tagit bort den och har inte ångrat det en sekund. Nu ser vi himlen från matplatsen och får in dyrbart ljus även under höst och vår. Upplevelsen inomhus är också annorlunda. De som kommer hit nu upplever vårt kök som väldigt stort och luftigt och inte lågt i taket och murrigt, som tidigare. Små detaljer gör stor skillnad. 
 
Foto: Stiligahem
Roslagsbacken flygbild

Drönarbild där man ser hur baksidan ser ut.

Roslagsbackens baksida, förstukvist

Före

Roslagsbacken baksida

Efter

Skiss halvrund trappa

Ny trappa

Här tänker vi oss en bredare halvrund, sexkantig entrétrappa i trä med två trappsteg. Eller ska den gjutas? Man ska kunna ställa ut något på trappan och kunna ha en kruka med blommor här. Foto: Vi i villa

Roslagsbackens baksida, förstukvist

Före

Roslagsbackens baksida, förstukvist

Halvvägs

Roslagsbackens baksida, förstukvist

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...