Roslagsbacken baksida

Drömmar för vårt skämsområde mot norr

Nu blir ni invigda i vilda fantasier och får se vårt skämsområde på tomten. Den andra januari låg det tjugo granar på det här området som plockepinn, så det är verkligen ingen vacker syn. Nu har våra drömmar fått mogna och jag har hittat inspiration. 

Låt oss börja med nuläget. I nästa inlägg visar jag inspirationen.

Skärgårdsgränd på tomten, Stiligahem.se

Med stormen Alfrida fick vi en stor öppen plätt på baksidan med eftermiddags- och kvällssol. Det som är mindre kul är att vi numera har full insyn till vår, trevliga men dock ganska stökiga, granne. Hen har en tomt som ser ut som en never-ending byggarbetsplats, med bilar, båtar, släp och bråte om vartannat. Vår ena norra långsida vetter mot den sidan. Där är jorden mager, det är stenigt och växer dåligt. 

Vi har haft en idé om att ha en badtunna här på sikt. Även före Alfrida. Och nu känns den tanken ännu mer lockande. Helst helt inhägnad. Jag vill bara bygga ett område över all trist jord och slippa tänka på det. Härifrån ser man dessutom havet. 

Den nya idén är att göra ett större spaområde med vilstolar och kanske en enklare pergola. Mot grannen blir det då plank som sträcker sig tiotalet meter. Ett dilemma med platsen är att man också kan se den från vägen när löven faller. Vi vill kanske inte ha insyn till den här delen, särskilt när vi inte är här. Och nu har jag fått inspiration.

Översta bilden visar området där vi tänker oss ett spa. Det är underbar kvälls- och eftermiddagssol här. Vi behöll en liten stubbe som klätterträd till sonen, men det blev ingen succé så trädet ryker. Det finns också några ynkliga träd kvar som på sikt kanske också försvinner. 

Foto: Stiligahem

Roslagsbacken baksida

Här var det förra sommaren en dunge av granar. Bakom den hade de tidigare ägarna lagt överblivna tegelstenar och markplattor. Nu är allt uppröjt. Hasselbusken i bild tar vi ned på sikt men just nu ger den lite insynsskydd. Maken drömmer om en lönn och det här är väl en perfekt plats.

Roslagsbacken, baksidan

Här är en annan vinkel som visar vyn motgrannens tomt. Bakom hasselbusken har vi planterat en skogslönn. Hassel växer som ogräs i Roslagen. Inte mig emot. Den här får dock inte stanna kvar.

Roslagsbacken, baksida

Här ser man eftermiddagens höstsol på den plätt vi tänker oss ska bli ett kvällsområde.

Roslagsbacken, huset 2019
Det vänstra fönstret är vårt sovrum och det högra är ett förråd. På sikt ska förrådet byggas in med badrummet och få en dörr ut istället. På sikt kan det också bli en dörr ut istället för fönstret. Man kan ju tycka att vi kunde nöja oss med de fem dörrar vi redan har. Vänster om vårt sovrum ligger sonens rum.
Där jag står och fotograferar kommer vi här i höst få upp en torkställning i trä.
 
Det är här någonstans vid husväggen som jag tänker mig en grändgrind och blomlådor med luktärter om vardera sida. På marken tänker jag mig trampstenar eller någon form av plattsättning. Det växer ändå inget gräs här. 
 
Roslagsbacken, framsida mot norrsida

Här ser du hela långsidan den här kvällen vid 19-tiden. Fint med kvällsljus.

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...