E977BB9D-B858-4766-B6CE-0C3B687FC116

Vinden - det första steget

Är man dotter till en arkitekt så kan man väl rita i skala. Så kaxigt tänkte jag, skaffade mig ritpapper, skallinjal och byggnadsritningar på vårt hus. Och så gick jag upp och började mäta. Idag blev jag klar. 

Ursprungligen tänkte vi inte göra några exteriöra förändringar, utan bara isolera, inreda, dra upp belysning och sätta in ett nytt fönster. Allt var ok:at med Brf. Så visade det sig att taket behövde läggas om och föreningen ville ta in fler offerter på det. Så allt stannade upp. 
 
På sätt och vis var det bra. För vi fick tid att tänka till och tänka om. Och med goda råd från en granne i byggbranschen och de som var här och tittade på taket bestämde vi oss för att söka bygglov för en större förändring som innebär en takkupa och en liten uteplats. 
 
Vi bor i ett grönklassat hus, byggt 1913, i ett område som har arkitekturhistoriskt värde vilket innebär att det är extra svårt att få bygglov. Jag har läst på kring riktlinjer och varit runt i området för att titta på andras lösningar. Jag har gått runt i området och fotograferat och tänkt. Och under ledigheten har jag ritat på lösningar. Det är inte helt enkelt. Utrymmet har tre olika golvhöjder och bara en liten del har ståhöjd. Med en kupa skulle ståytan öka och med en altan skulle vi få en trevlig och skyddad plats att sitta på som komplement till vår balkong. Dessutom ett litet sovkrypin - ja nästan som ytterligare ett rum. Kvar finns en liten del till förvaring. 
 
Jag är  nördigt road av arkitektur och är mån om att vårt hus behåller det tidstypiska utseendet. Förändringen kommer aldrig att synas från gatan och den kommer göras på ett sånt sätt att det kommer se ut som det alltid har varit så. Det är viktigt. På tisdag ska jag ta mina ritningar till stadsbyggnadskontoret för att diskutera dem. 
 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...