24D2BAA6-8ABA-4BE3-87AB-C55AB91F4939

Vad behöver vi?

Människan behöver omge sig av vackra ting för att må bra. Det konstaterar Kristina Schultz till slut i sitt examensprojekt där hon tömmer lägenheten på möbler och själv tillverkar det hon behöver under de 100 dagar projektet pågår.

Det här är nog en av de mest intressanta artiklarna om inredning som jag läst på länge. Det är nyttigt att emellanåt ställa sig frågan om vad vi faktiskt behöver för prylar, och med hennes experimentet får alla vi i den priviligierade västvärlden ta del av resan. Läs. 

Leksaker däremot är mest något för vuxna menar hon, vilket jag behövde smälta en stund, men det är nog också till viss del sant: 

De låter oss ha vår vuxenordning och ger oss egentid. När barnen leker med sina egna saker låter de våra möbler, pappershögar, finkoppar och skivsamlingar vara i fred och vi köper oss tid för att göra annat än att umgås med dem. Kristina Schultz

Kollektiv ekonomi, såkallad sharing-ekonomi, är ett av de nya begreppen att lära sig. Sajter som Airbnb, där man kan hyra lägenheter i stället för att bo på hotell, och Uber, en taxiservice med privatbilar, har båda tagit uttrycket Sharing is caring till en ny nivå. De säljer inte produkter, utan tjänster. Och bara andras, redan befintliga produkter.

Det här är bara början. Och det kommer att förändra vårt sätt att agera. I en värld med materiellt överflöd ifrågasätter allt fler det egna ägandet. Vad behöver jag?  Egentligen. Och när prestigemärket BMW öppnar en bilpool i Sverige då vet man att den nya "sharingekonomin" är här för att stanna. Jag tycker att det här är en väldigt intressant utveckling på miljötänk. Inte bakåtsträvande utan framåt. Att vi hittar nya sätt att inte slösa med jordens resurser. 

”Jag avskyr tio års garanti”

Min egen strävan handlar mer och mer om att köpa saker som håller. Att tänka till inför varje inköp. Att inte shoppa på impuls utan att tänka efter. Jag avskyr tio års garanti. Jag vill ha livstids. Hur förändrar det här plagget min garderob? Behöver jag verkligen ett dekorationsföremål till mitt hem? Hur åldras den här målarfärgen?

Ibland shoppar jag ändå bara för att. För att jag blir handlöst förälskad och för att jag kan. I många fall har det också blivit de mest älskade, och ibland har kärleken falnat snabbare än kassen kommer i soporna. Men precis som Kristina Schultz kommer fram till, så vill jag att det ska vara vackert. Inte bara funktionellt, utan också vackert. Hur tänker du?

Foto: Stiligahem

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...