BC801A7C-5203-4254-A0CF-ECC1606FA23C

Taklampor för rum i fil

Vårt sovrum ligger i fil med matsalen där vi har en stor vacker lampa: Light Shade Shade från Moooi. När vi är hemma har vi ofta öppet mellan alla rum, och därför vill jag gärna ha en fin vy från min favoritplats i vardagsrummet, genom matsalen och in i sovrummet. Vi har letat efter en taklampa som kan samspela med matsalslampan och våra sänglampor och nu är den här.

Moooi-lampan har en kristallkrona i sig och ett tag var vi inne på att det kanske skulle vara fint med två kristallkronor på rad. En med silverskal och en utan. Jag var inte helt övertygad av den tanken. Ibland är det tur att man låter det vila där och ta upp tråden igen, och igen. Det var först när vi såg en rökfärgad rund lampa i verkligheten för någon månad sedan som vi slog till. Vid det laget var vi ganska desperata efter en taklampa under de mörka månaderna och den här kändes ändå okej.

Väl hemma på plats blev det så mycket bättre än väntat. Jag hade hoppats att det mörka glaset skulle gifta sig fint med de mörkgrå väggarna och mörka sängöverkastet, men man vet ju aldrig riktigt. Dessutom känns de båda lamporna som släktingar i och med att de båda har transparanta skal med fint innehåll. 

Det finns olika sätt att tänka när man ska köpa lampor för rum i fil.

  1. Det vanligaste och kanske enklaste är att köpa två likadana lampor. Det kan bli en väldigt fin effekt och passar bäst i två rum med liknande funktioner; ett vardagsrum och en matsal exempelvis.
  2. Att använda spotlights är annars ett bra sätt att få till en bra allmänbelysning och istället satsa på punkt och mysbelysning på golv och väggar.
  3. Kombinera en maffig centerpiece-lampa i ett rum med spotlights i ett annat rum.
  4. Göra som vi, välja två olika lampor som funkar tillsammans. Det kan vara färgen, formen eller uttrycket som binder ihop dem.

Foto: Stiligahem

430AFB70-0DB5-45A7-B8E1-F49F0C29C991

Det här är ett rum man gärna är i. Väggen är målad i Farrow & Balls färg Lamp Room Gray, en kulör som hemma hos oss blir väldigt mjuk och fin. Taklampan i sovrummet är Gloria från Belid, sänglamporna är Tolomeo Wall with Shade från Artemide. Rullgardinen är Cabinet de Curiosites från Manuel Canovas.

5A629968-559B-464B-B09E-7E656CDE2488

Light Shade Shade av Jurgen Bey för Moooi. Jag älskar den här lampan. Den är härligt silvrig och nästan osynlig på dagen, men när den tänds så ger den ett magiskt sken.

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...