AF5509AE-8428-4F35-9F1B-104B03537A8C

Sittplats

Vad är det som gör ett rum mysigt? Jag passar på att botanisera bland min mammas inredningsböcker när vi nu bor hos henne under renoveringen av vårt badrum. Jag passar på att förkovra mig i en bok som avhandlar just detta.

Vad är det som gör att vi uppfattar ett rum som vackert. Enligt boken Grimt og smukt gillar det mänskliga ögat saker med en tydlig form, alltså något det känner igen och som hjärnan landar i och förstår. Det som i brittiska inredningsmagasin kallas för "Focal Point". Ett rum med för lågt tak gör oss instängda och för högt kan ge en svävande känsla.

Vår matsal har en sakral känsla med sitt snedställda tak. Alldeles lagom högt. Här sitter man gärna - och länge. Och Hobbit, som vi kallar vår son, han kryper gärna in under bordet. Ett perfekt rum i rummet. Minns själv hur jag och mina syskon byggde kojor under bord. Och flyttade in kuddar och fluff för att kunna ligga därunder och läsa böcker. Och det är kul att se att min son gör likadant. 

Uppdatering om badrumsrenoveringen

Vårt arbete med badrummet fortlöper. Eller, tja löper och löper gör det kanske inte och fort går det alltså inte heller. Men jag vill ändå jubla. Idag fick vi besked kring den svamp som hittats i badrummet. Det är pris, tack och lov ingen äkta hussvamp som befarats utan annan ofarlig svamp. Den dåliga nyheten är att det funnits en gammal skada som de tidigare ägarna inte brydde sig om när de gjorde badrummet och bjälklaget är därför dåligt - så det blir en omfattande renovering av vårt badrum ändå, med eventuella effekter på väggen mot köket. Men som sagt. Nu kör vi. 

 
Vi bor hos min mamma och det har gått över all förväntan. Ja, vi har det rent av ganska mysigt ihop. Och jag tycker det är skönt att dela tankar kring matlagningen med mamma. Det har varit en fantastisk lyx att få sätta sig vid dukat bord. Och sonen stortrivs med att åka buss och tunnelbana varje dag. Det är tydligen barnsligt att sitta. Sonen ska promt stå och hålla i ledstången. Och mallig är han när han står där och känner sig lite vuxen. 
 
Vårt hem ser ut som ett kaos. Inplastade rum i rummen, fyra byggfläktar, alla möbler ihopsljutna i en hörna och i vår walk-in-closet finns en temporär toa. Hur ska det någonsin kunna bli ett hem igen, undrar jag för mig själv.

 

Foto: Stiligahem

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...