2C2C353E-4735-4D6E-B1BC-BC043C48BF18

När juldagsmorgon glimma

Vår julafton blev precis som vi hoppats på. Fast det är klart, lite snö hade ju inte skadat julstämningen. Hoppas att du också fick en fröjdefull jul. Vår julafton firas i tre delar och det är precis som jag vill ha det.

Vi inledde julen med Engelbrektskyrkans julspel klockan 11. Den här kyrkan ligger både mig och min man extra varmt om hjärtat eftersom det var här vi gifte oss. Och julspelet här är fantastiskt fint och stämningsfullt. Jag är troende och att inleda julen i kyrkan handlar om att få perspektiven på julen rätt. Julen är värdig, stillsam och reflekterande. Och handlar om att ge och glädjas. Och efter julspelet gick vi hem och färdigställde krubban med Jesusbarnet på plats. 

Så börjar akt två i julfirandet med vår lilla familjs julbord, följt av klapputdelning. Även om vi bara har våra egna julbordsfavoriter blir det ändå en hel del pyssel. Och för egen del har den här goda salladen med brysselkål blivit en favorit. Det är något med kummin och brysselkål som bara är hur gott som helst. Annars är det sillar, ägg, rökt lax, skinka, korv, leverpastej, revbensspjäll, rödkål, rödbetssallad, köttbullar, prinskorv och goda ostar som står på menyn. Till efterrätt äter vi den här friska efterrätten

 
Foto: Stiligahem
1A077F8C-8F87-4401-9361-202EA86F303B

Den tredje akten

Tredje och kanske den viktigaste delen av julen är på kvällen. Då åker finaste julstassen på och allt blir dansk. Vi äter andesteg med rødkål og brunede kartoffler som min gudmor och mamma lagat. Till efterrätt äter vi alltid "risalamande" med kirsebærsaus enligt dansk tradition.

En jul hade mamma glömt att stoppa i den hela mandeln. Vi åt och åt, men ingen vinnare avslöjade sig. Då uppfanns den jullek som nu blivit tradition. Vi gör lappar med allas namn och så drar vi lapparna en och en. Det är inte Adam, inte Bertil, inte Cecilia osv. Till bara en lapp är kvar. Den som fått mandeln får halva grisen och den sista lappen får den andra. I år blev det min brors båda barn som vann.

Efter middagen tänder vi levande ljus i granen och sjunger svenska och danska julfavoriter. Sångstunden avslutas altid med "Højt for trædets grønne top" där Peter har grenen med trumman kär och där man ska visa Henrik respekt och mamma får en pengapung så tung. Den sista versen är dansk sensmoral:

"Børn, nu er jeg blevet træt,
og I får ej mere,
moder er i køkkenet,
nu skal hun traktere.
Derfor får hun denne pung,
løft engang, hvor den er tung!
Julen varer længe,
koster mange penge."

Efter sångerna delas klapparna ut. Varje paket med rim på. 

D8587064-5FAF-49AE-ABB3-D8F6B42CF8BC
4D7F5A04-81A7-4678-8619-1CB2A3DCB2E4

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...