Lärkstaden, vardagsrum julgran

Julen 2021-2022

Vår våning i stan är som gjord för fest. Och absolut vackrast är den i juleskrud. För första gången firade vi hela familjen, 15 personer och en hund, julafton tillsammans hemma hos oss. Det blev långdans, anka, sång, paketrim och alldeles alldeles underbart. 

I somras flyttade mamma från barndomshemmet, så det var dags för nya traditioner i familjen. Och alla var sugna på en jul hos oss. Vi med. 
 
Vi firar dansk jul i familjen. Det innebär middag på kvällen med anka, rödkål och brunede kartoffler, det vill säga kanderad potatis, och ris-ala-mande med körsbärssås. Alla är uppklädda. 
 
Efter att vi letat efter mandeln i risalamanden under skratt och bus så är det dags för kaffe, kakor och julklappar. Vi inleder alltid med sånger. Först några svenska som de små får välja. Och så några högtidliga och så de obligatoriska danska. 
 

Jag och mina syskon sjöng i kyrkokör när vi var små, så vi har mycket spex för oss när vi sjunger. Körledarens man var den store organisten, som spelade passionerat och storslaget som om det vore en wagneropera. Det var orgel och barnsång i den ordningen. Det gjorde stort intryck på oss och härmning av klassiska orgelljud ingår i vårat spex. Och de stora killarna är numera med på banan och bidrar med nya ringar på stämningen.

Vi alla fäller en tår när vi traditionsenligt skålar för absent friends vid middagen. Och när vi sjunger nya julfavoriten Julen är här, särskilt stroferna: "Och jag vill, tända en stjärna till,  den som har frusit och gått vill i värden. För den som inte finns hos oss,  tänder vi nu ett bloss,  brinner en låga klar. Kom hit, här är den. 

Fint att få tänka på pappa och andra fina som inte är med. Viktigt att komma ihåg hur priviligierade vi är i vår familj, som kan ha en så fin jul tillsammans. I den största glädjen ryms vemod, vördnad och eftertanke. Så fint att vi kan dela hela spektat på ett fint sätt. I år avslutade vi sångstunden med Nu är det jul igen och långdans tre varv. Så himla roligt!

Efter sång blir det klappar. Vi delar ut en i taget och alla har rim. Det blir mycket skratt och en härlig stämning. Vi sitter alla och svettas med de sista rimmen på självaste julafton, men där och då är det mödan värd.

När virus och influensor härjar kändes det ändå helt osannolikt att kunna fira jul så många tillsammans. I år var turen på vår sida. På så många sätt. Sonen var också på sitt bästa, flexibla och lugna humör.  Och kunde gå in i sitt rum och vara själv när han behövde det.  I år hjälptes vi alla åt med middagen. Vi kan aldrig riktigt veta hur sonen hanterar situationen, så det var bäst att planera för ett kaos där vi inte kan förbereda något. Men det var en bra dag. Först blev det champagne och snittar följt av en hummersoppa. Min syster hade fixat ankan, min bror rödkålen och jag potatisarna. Mamma gjorde gröten. Good teamwork. 
Foto: Stiligahem
Lärkstaden amaryllis

Dagen före julafton gick herr J med vasen till vår blomsterbutik. Det blev avalanche rosor, amaryllis, skimmia och tallkvistar. 

Lärkstaden, vardagsrum jul
Lärkstaden, vardagsrum julgran

I granen har vi pynt som vi har samlat på oss genom våra resor bland annat till London. 

Juldekorationer, julgran
Juldekorationer, julgran
Juldekorationer, julgran
A98F6A4F-1976-49F6-9FC8-A39230F1F4B3juldekorationer, julgran
Lärkstaden, matsal

Duken är i själva verket lite smutsigt ljust grön

Dukning, jette frölich, vinterstjerner
Matsal, lärkstaden
Julkulor
Adventsljusstake, ystad metall
Lärkstaden, vardagsrum julgran
AD242A39-8BA3-4637-96A2-1CDAE2D55BDD
Lärkstaden, vardagsrum julgran
Julklappar
Engelbrektskyrkan

Vi inledde julafton som vi brukar med julspel i Engelbrektskyrkan kl 11 följt av jullunch hemma och en promenad. Fantastiskt fint. Och på vår promenad mötte vi tomten.

Tomte, karlavägen

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...