0B22A0AB-D76D-4346-85E0-B79584BC8355

Från ett opraktiskt till ett drömkök

När man planerar framåt kan det vara bra att se bakåt. Kök ska vara funktionella och när de inte är det och köket är slitet behöver man på sikt byta ut det.  Av de tre bostäder vi haft tillsammans har vi målat om två och bytt ut ett. Om ca två år ska vi byta ut köket på landet och jag har börjat fundera. 

Jag hämtar kraft och tro från köksrenoveringen i stan där det blev både snyggt och praktiskt. Här kunde vi inte använda standardmått, så allt fick skräddarsys och specialbyggas. Vi valde trä helt igenom och tog fram en egen profil, utifrån befintliga snickerier från husets barndom. Jag visar före och efterbilder.
 
Köket på landet är himla opraktiskt. Till viss del är det en smaksak och till viss del är det grundat i principer. Jag hyser en allmän aversion mot L-formade kök och strävar alltid efter såkallade parallellkök, som funkar himla bra när man ofta är ensam i köket. Det är förstås bara kopplat till tycke och det jag gillar.
 
 
Foto: Stiligahem
D517F421-3805-4198-A574-5F58DA6DF7D7
Det finns också principer. När man planerar kök ska man tänka på triangeln mellan de tre viktiga huvudfunktionerna; spis, diskho och kyl. Ju närmre de här funktionerna är varandra, desto mer lättjobbat blir köket. Dessutom ska man fundera på var man vill hacka och förbereda mat samt ställa varma plåtar. Det ska också vara smidigt att tömma diskmaskinen. Vårt kök på landet påminner lite om illustrationen fast kyl och frys är ännu längre bort. Genom att flytta spisen till en köksö och addera tre sittplatser och utrymme för förberedelse av mat blir det mindre spring och mer effektiv yta. Så det är grundtanken
 
Jag blickar tillbaka till vårt gamla kök i stan. Vi gick från en opraktisk kokvrå till ett fullt fungerande kök genom smart planering och kluriga lösningar. Genom att ta bort ett stort element och lägga värme i golvet samt bygga en 90 cm bred avställningsyta blev det så bra.
 
Kök lärkstaden stiligahem

Läget i köksrenoveringen då man tvivlar på allt och undrar om man tänkt rätt.

Kök lärkstaden

Före

Här såg köket litet och opraktiskt ut. Bredvid spisen till höger fortsatte en hylla för förvaring av grytor och kastruller. Kylskåpet stod direkt när man kom in.

Kök stiligahem

Efter

Samma vy, fast nu ett parallellkök. I det lilla hålet placerade vi en side-by-side kyl och frys med ett skåp ovanpå. Vi byggde ut högerväggen med cirka 30 cm så att kylskåpet skulle se inbyggt ut. Vårt smala kök blev ännu smalare, men faktum är att det är så bra planerat att jag aldrig tänker på det.

Kök stiligahem före

Före

Här ser man tydligare det lilla utrymmet och väggens bredd. Här har vi tagit bort all inredning som fanns först.

Kök stiligahem lärkstaden

Efter

Här kan du se att vi byggt ut väggen. Istället för element har vi satt elvärme i golvet och fick istället sex stora lådor för förvaring. Att få in en side-by-side i ett kök med snedtak var en utmaning. Dels att hitta en och dels att få den på plats. Köksbyggarna ringde tre gånger och sa att det inte fick plats och skickade t o m nya ritningar. Jag stod på mig. Och det gick bra.

kök stiligahem före

Före

Den andra delen av köket hade också en öppning. Det var ett ganska meningslöst utrymme som mest användes som förvaring av återvinningsskräp

Kök stiligahem lärkstaden

Efter

Vi hittade en originaldörr i källaren som vi använde. Fönsterbrädan i marmor är 90 cm djup. Djupare än så är opraktiskt om man vill öppna fönster, men annars hade jag gärna gjort den överhängande 20 cm till för att kunna sitta här som matplats. Det gör sonen och jag ibland ändå. Nu tänker jag istället att göra en liten matplats på ena kortänden.

Kök Lärkstaden detaljer

Vi har både överskåp och en hylla på den sidan där vi har diskho och spis. På hyllan ställer jag mina finheter.

kök stiligahem,

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...