Lärkstaden, vy från vardagsrummet mot hallen

Den stora stolflytten

Hobbiten studsar runt på sitt läger och Herr J och jag njuter av att bara vara i de enkla vardagligheternas värld. Att rensa ur kylskåpet på halvtomma burkar med gelé och marmelad, träna och att få upp kopparsticken vi renoverat. Det projektet ledde i sin tur till den stora stolflytten. Häng med. 

De första åren, när det bara var vi brukade alltid Herr J hoppa upp ur sängen och springa ned till "Linkan", vårt närmaste bageri och köpa färska frallor, alla dagstidningar och bjuda mig kaffe och frukost på sängen. Så brukade vi ligga där med alla skjutdörrar öppna, läsa tidningen och se ut över tre rum i fil. När Hobbiten är hemma är frukostarna lite mer kaosartade och därför har vi återtagit den här traditionen när junior är på läger en helg i månaden och vi är hemma i stan.
 
Avkoppling för mig generellt sett är att strosa runt i nattlinnet med en kopp kaffe och bara plocka och pyssla. Extra roligt är det att få göra det bästa jag vet, med Honom som är det bästa jag vet. 
 
Vi har renoverat två antika kopparstick. Bytt trasigt glas, förstärkt ramen på den ena och bytt till syrafritt papper. Den ena, med motiv från Bayonne, kommer från min mormor. Den har jag haft sedan min första studentlägenhet i Växjö. Båda har vi senast haft uppe på Solåkra. Så det kändes kul att få upp dem i vår solgula hall. Själva tavelplaceringen gick relativt fort, men sen var det inte lika lätt.
 
Den röda mattan hänger kvar sedan rummet var rött. Den är dessutom lite i minsta laget nu när vi inte har bokhyllor eller senbarockskåpet här. Jag tror att jag vill ha en ljust grå och ganska enkel matta här. 
 

Vilken stol passar bäst tillsammans med tavelväggen och paraplystället "Teste antiche" från Fornasetti?

Foto: Stiligahem
Huntsman chair, Börge Mogensen, Fornasetti

1. Børge Mogensens Huntsmans chair gör sig ju faktiskt ganska bra här, Men så tycker jag inte att den lyfter paraplystället.

Huntsman chair, Börge mogensen

2. Huntsmans chair utan paraplyställ blir bättre, men vad gör vi då av paraplystället? Dessutom  har stolen egentligen funnit sin plats i vardagsrummet. 

Fornasetti

3. Fornasetti och Fornasetti  blir lite kala på kaka. Två spännande föremål ihop blir trist istället för oväntat, tycker jag. 

Gul hall, Lärkstaden 2020

4. Gustavianskt då? Nej den vita stolen, som är väldigt fin i detaljerna, försvinner helt i det här sammanhanget. Den står bättre i sovrummet mot en grå vägg.

Gul hall, Lärkstaden 2020

5. Karl Johan stolen har en bättre färg för rummet men jag tycker att uttrycket spretar lite. Vi har ju en 1700-tals sekretär på vänstra långsidan som spelar huvudrollen. Fast när jag ser detta på bild tycker jag att detta är riktigt snyggt.

Gul hall, Lärkstaden 2020

6. Större stilstolen i rokoko då? Ska vi rocka  rokoko? Vi provar först med en trotjänare från Solåkra. En stilfåtölj med dyna. Nja den blev lite för dominant. 

Gula hallen, Lärkstaden 2020

7. Lilla stilstolen i rokoko tycker jag passar mycket bättre. Formen funkar med resten av inredningen och lyfter fram paraplystället. Inte minst med den orange kudden. Så får det bli!

Tycker du att vi valde rätt? Eller hade du valt annorlunda?

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...