Äppelspaljé Lärkstaden 2020

Äppelspalje i Lärkstaden

De vackraste kvarteren i hela Stockholm är Lärkstaden som ligger på Östermalm. När de spaljéade äppelträden står i blom mot röda tegelfasader blir det fullkomligt oemotståndligt.

Jag älskar arkitekturen från omkring 1905-1919 av hela mitt hjärta. Ur mitt perspektiv är denna brytpunkt mellan sekelskiftesstuckatur och nyklassicismen det bästa av två världar. Ingen annan arkitekturperiod får min själ att sjunga och ger mina ögon sådan ro som denna period. 

Varje dag i fjorton års tid har jag älskat att bo i ett hem som är byggt 1913. När livet ibland är tungt, så tröstar mitt hem mig med sina perfekta proportioner. Faktiskt. Så knasig är jag. Det finns många hus utspridda på Östermalm som är byggda då, men i Lärkstaden är allt från denna arkitekturperiod.

Lärkstaden består egentligen bara av fyra kvarter som alla har lärknamn; Tofslärkan, Trädlärkan, Sånglärkan och Piplärkan. Nuförtiden inkluderas ofta kvarteren som ligger runt Engelbrektskyrkan och som tillkom senare, bland annat detta underbara hus med sin äppelspaljé. Kvarteren här har också fågelnamn: Korsnäbben, Skatan och Sidensvansen. Inte en biolog i världen skulle kalla det för lärkor, men pytt i det. Området känns som en helhet och det är väl det viktigaste. Oavsett namn så är det här nog kvarterens vackraste. Kanske vackrast i hela innerstaden den här veckan när det är äppelblom. 

Idag känner jag mig lite extra svag för romantik. För 14 år sedan svarade jag ja till evig trohet i Engelbrektskyrkan. Herr J och jag. Vi har varit med om mycket, men kärleken och trofastheten finns kvar. Det är mäktigt.

Foto: Stiligahem

Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Äppelspaljé Lärkstaden 2020
Lärkstaden

Linje

Relaterade nyheter

Teschatull med ostindiefarare
Antikt och auktion
2 december, 2023

Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023

Stiliga hem
Klassiska auktionsfavoriter hösten 2023 Trots att vi har närmare 30 cm snö på landet kan jag inte fat...
Kista, Sverige, 1600-talets andra hälft, barock
1500-1799
Föremålet
1 december, 2023

Kistan – den första fristående möbeln

Stiliga hem
Kistan - den första fristående möbeln Om jag skulle skriva soffans historia, så skulle den inledas me...