BCC92A92-804A-40E0-BB9A-122286D5A7CD

I tiden: Skedblad

Det har nog inte undgått särskilt många att H&Ms koncept Arket öppnar på Biblioteksgatan i Stockholm. Det som glädjer mig mest är att detta Stockholmsföretag valt att lyfta fram en svensk designklassiker i inredningen till alla kaféerna som finns i anslutning till butikerna över hela världen.

Stolen "Skedblad" formgavs av Carl Malmsten år 1933. Den syns emellanåt på auktioner där man kan få en hel grupp för några tusen. Jag spår ett uppsving på den här typen av möbler som är skulpturala och rå. Stolen hämtar sin inspiration från själva skålen i skeden och den är verkligen fin i all sin enkelhet. Efter fullständigt "bananas-priser" för Axel Einar Hjorts massiva furumöbler från 1930-talet, bland annat Utö-serien så känns motsvarande design i såpad ek som klockrent år 2017. Det finns anledning att återkomma.

Stolen tas nu åter i produktion exklusivt för Arket (artikelnummer 005001-669) och görs i solid ek på en fabrik i Skövde.

Vad är Arket?

Arket är tänkt som en modern marknad, därav stavningen på market utan m, där formgivare av olika slag formger produkter för alla livets väsentligheter. Trots stavningen utan m, så kommer det att finnas (M)at på Arket. Matkoncept som bygger på det skandinaviska matmanifestet, som många av Skandinaviens stjärnkrögare lever efter. Det hälsosamma konceptet ligger förstås helt rätt i tiden. Arket känns som det tredje naturliga benet i COS och Other Stories-koncepten där man gör det minimalistiska till ett helt lifestylekoncept. Ett skandinaviskt Kinfolk.

Jag tror att det är alla rätt på det här och kan inte annat än att beundra familjen Persson. Ett familjeföretag i nu tredje generationen, där varje generation tycks ha förmågan att tolka tiden och anpassa sig efter den. Det ligger något bra i uppfostran till företagsledare där. 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...