I tiden: Bordssurtout
I kölvattnet av lyxhamburgertrenden spår jag en lysande framtid för bordssurtouten. Sur tout är franska och betyder ”på allt”. I det här fallet är det ett litet ställ för alla tänkbara olika tillbehör man behöver för att krydda måltiden; salt och peppar förstås men också olja, vinäger och senap.
En onödig pryl förstås, men praktisk och dekorativt på bordet. Med vår tids tacofredagar och såsintresse så är jag förvånad över att man inte ser fler moderna varianter.
På auktioner och loppisar kan man fortfarande hitta en bordsurtout för 4-7 flaskor i olika prisklasser och stilar för en ganska billig peng. Ganska ofta är de inkompletta. Men så finns det förstås också dyrare varianter i silver. Britterna älskar föremålet. På den moderna surtouten skulle man kanske ha chipotle-sås, bearnaise och någon salsa istället för senap.
Frågar du efter "un surtout de table" i Frankrike kan du förvänta något helt annat, snarare en bordsplateau för dekorationer och blomsteruppsättningar.
1. Bordssurtout för sju flaskor i sterling silver
Det här underbara setet i silver är tillverkat av John Enes, London år 1896-1807. Du ser en detalj på den översta bilden. Foto: Auktionsverket
2. Femdelad Bordssurtout i Art deco-stil
För den som gillar Art deco kanske detta set med svarta strama detaljer på en bricka i nysilver (inte i bild) kan vara något? Det ser nästan ut som parfymflaskor. Foto: Auktionsverket
3. Tredelad bordssurtout i silver
Det här tredelade bordssurtout i silver är tillverkat av Gustav Möllenborg, Stockholm från 1847. Foto: Bukowskis
Linje