D6AB73AC-BB46-4C69-B3F7-DE84BBC073D3

I fokus: Trome l’oeil

De här Trompe l'oeil:erna skulle gärna få flytta in hemma hos oss. Det finns saker som jag genom hela livet återkommer till. Och den här typen av illusionsmålningar med glimten i ögat hör till dem. Jag minns vilket intryck de gjorde på mig redan som liten. Och fortfarande gör.

 
De här säljs via Sothebys.com 
 
 

Vad är Trompe l'oeil?

Trompe l'oeil är franska och betyder att lura ögat. Redan i Romarriket och i det antika Grekland var det populärt att göra muralmålningar av fönster och dörrar för att ge sken av ett större rum, bland annat i Pompejii.
 
När förståelsen för att måla perspektiv blev större under renässansen utvecklade man i italien ett sätt, di sotto in sù, som betyder nedifrån och upp,  just för att skapa illusion av oändlighet i tak.  
 
Det var också vanligt att man lekte med realitet och fantasi genom att måla exempelvis en fluga på tavelramen osv. Under barocken utvecklades den arkitekturella illusionen ytterligare med målningar på både tak och väggar.
 
Så på 1800-talet fick trompe l'oeil tekniken ett uppsving genom de holländska och flamländska målarna. Bland annat utvecklades en lite humoristisk trompe l'oeil variant, quodlibet, där man bland annat målade spelkort, knivar och andra vardagsföremål så det såg ut som om de låg framme av en slump. Även på bord och andra möbler målades det små effekter i form av tändstickor, ett spelkort eller en penna.
 
Till illusionsmålarna bör man nog också räkna surrealisterna, exempelvis Salvador Dalí, som tog det lurande måleriet till ytterligare en dimension. Fornasetti är ytterligare en person byggt sitt konstnärsskap på trompe l'oeil. Och säkert finns det fler. Kanske du tänker på någon?
 
Foto: Sothebys
EF2C2FD7-6797-4508-9DBA-8565EE8F90E3

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...