477C9A71-83E0-4E81-A18A-44EE5FC13C88

I fokus: Ormbunkssoffan

En av de vackraste sofforna för utomhusbruk är Byarums klassiska Ormbunkssoffa. Den är inte unik i sin genre, utan en kopia av en annan soffa från världens första världsutställning, i London 1881.

Efter "The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations" följde världsutställning på världsutställning i varje stad av rang. Utställningen, som också kallats The Crystal Palace Exhibition hölls i ett fantastiskt glaspalats ritat av Joseph Paxton i Hyde Park. 

I en av utställningssalarna visade The Coalbrookdale Company, om jag lyckats luska fram detta rätt, upp flera varianter av ormbunkssoffor, i bland i kombination med björnbär. Det blev starten för en stor succé. Snart fanns Fern cast iron sofas i var och varannan engelsk trädgård. Och trenden fortsatte långt utanför landets gränser. Flera svenska gjuterier hade ormbunkssoffor i sitt tillverkningsprogram under 1800-talet. Av dessa återstår idag bara Byarums Bruk. 

Coalbrookdale company

Coalbrookdale Company startades av Abraham Darby redan 1709, då som ett mässingsgjuteri. Att gjuta järn var en kinesisk uppfinning, men snart så lyckades experimenten med att gjuta järn i tunnare sektioner just här. Och 1781 byggde de Storbritanniens första gjutjärnsbro. Med Abraham Darbys barnbarnsbarn, Francis Darby, inleddes företagets linje med dekorativa föremål. Det var omkring 1840 och bland föremålen syntes bänkar och soffor.

Den som vill nörda in sig kring gjuteriets ädla konst kan besöka järnmuseet i Ironbridge, Shropshire i Storbritannien.

Inspirationsbilden: Stiligahem

DECD9A42-472C-489F-90BA-71197401D440

En svart ormbunkssoffa från Byarum. Foto: Byarum 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...