477C9A71-83E0-4E81-A18A-44EE5FC13C88

I fokus: Ormbunkssoffan

En av de vackraste sofforna för utomhusbruk är Byarums klassiska Ormbunkssoffa. Den är inte unik i sin genre, utan en kopia av en annan soffa från världens första världsutställning, i London 1881.

Efter "The Great Exhibition of the Works of Industry of all Nations" följde världsutställning på världsutställning i varje stad av rang. Utställningen, som också kallats The Crystal Palace Exhibition hölls i ett fantastiskt glaspalats ritat av Joseph Paxton i Hyde Park. 

I en av utställningssalarna visade The Coalbrookdale Company, om jag lyckats luska fram detta rätt, upp flera varianter av ormbunkssoffor, i bland i kombination med björnbär. Det blev starten för en stor succé. Snart fanns Fern cast iron sofas i var och varannan engelsk trädgård. Och trenden fortsatte långt utanför landets gränser. Flera svenska gjuterier hade ormbunkssoffor i sitt tillverkningsprogram under 1800-talet. Av dessa återstår idag bara Byarums Bruk. 

Coalbrookdale company

Coalbrookdale Company startades av Abraham Darby redan 1709, då som ett mässingsgjuteri. Att gjuta järn var en kinesisk uppfinning, men snart så lyckades experimenten med att gjuta järn i tunnare sektioner just här. Och 1781 byggde de Storbritanniens första gjutjärnsbro. Med Abraham Darbys barnbarnsbarn, Francis Darby, inleddes företagets linje med dekorativa föremål. Det var omkring 1840 och bland föremålen syntes bänkar och soffor.

Den som vill nörda in sig kring gjuteriets ädla konst kan besöka järnmuseet i Ironbridge, Shropshire i Storbritannien.

Inspirationsbilden: Stiligahem

DECD9A42-472C-489F-90BA-71197401D440

En svart ormbunkssoffa från Byarum. Foto: Byarum 

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...