Karl Johan stol vid matbord

I fokus: Karl Johan-stolar

Svensk empire tilltalar mig. Har alltid gjort. Den svenska varianten kallas Karl-Johan,stil. Hemma hos mig har jag två stilstolar i Karl Johan som jag köpte för en tio år sedan. De är alltså inte från perioden, utan från en senare period.
 
Mina påminner om de här i typen och är också klädda i det grafitgrå Vägen-tyget. På avstånd ser tyget nästan ut som tagelsitsar, vilket stämmer bra överens med tidsperioden.
 
Ni som följer min blogg vet att jag vurmar för gustavianska möbler och nationalromantiska hus. Men jag tilltalas också av de rena linjerna i nutida arkitektur, där möblerna kan spela huvudrollen. Och varje utvald sak blir ett statement i sig. I en mer utsmyckad miljö tar rummet för sig mer. Rummet är divan. Och allt man placerar i rummet måste samspela med henne.
 
Här har man både förstärkt det raka genom barcelonafåtöljerna och strikt svartvita och givit rummet själ genom antikviteter och skulpturer. Jag tycker om hela den här miljön.
 
 
Karl Johan-stol i ljus miljö

Apljusstakarna från Greco

Ett tag hade varenda Östermalmsvåning ett gäng apljusstakar från Geco, men det var ett tag sedan. Helst efter devisen ju fler desto bättre. Modellen lär ursprungligen ha stått på middagsborden i Versailles som conversation pieces men nu finns de alltså på Geco i färgerna silver, guld och svart.
 
Föresten funderar jag på att starta en liten stilskola här på bloggen. Alltså gå igenom möbelstilarna från barock till modernism. Vad tror ni om det?
Apljusstakar svarta geco

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...