Karl Johan stol vid matbord

I fokus: Karl Johan-stolar

Svensk empire tilltalar mig. Har alltid gjort. Den svenska varianten kallas Karl-Johan,stil. Hemma hos mig har jag två stilstolar i Karl Johan som jag köpte för en tio år sedan. De är alltså inte från perioden, utan från en senare period.
 
Mina påminner om de här i typen och är också klädda i det grafitgrå Vägen-tyget. På avstånd ser tyget nästan ut som tagelsitsar, vilket stämmer bra överens med tidsperioden.
 
Ni som följer min blogg vet att jag vurmar för gustavianska möbler och nationalromantiska hus. Men jag tilltalas också av de rena linjerna i nutida arkitektur, där möblerna kan spela huvudrollen. Och varje utvald sak blir ett statement i sig. I en mer utsmyckad miljö tar rummet för sig mer. Rummet är divan. Och allt man placerar i rummet måste samspela med henne.
 
Här har man både förstärkt det raka genom barcelonafåtöljerna och strikt svartvita och givit rummet själ genom antikviteter och skulpturer. Jag tycker om hela den här miljön.
 
 
Karl Johan-stol i ljus miljö

Apljusstakarna från Greco

Ett tag hade varenda Östermalmsvåning ett gäng apljusstakar från Geco, men det var ett tag sedan. Helst efter devisen ju fler desto bättre. Modellen lär ursprungligen ha stått på middagsborden i Versailles som conversation pieces men nu finns de alltså på Geco i färgerna silver, guld och svart.
 
Föresten funderar jag på att starta en liten stilskola här på bloggen. Alltså gå igenom möbelstilarna från barock till modernism. Vad tror ni om det?
Apljusstakar svarta geco

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...