58BE18BC-FAAD-4517-9A5D-F056D0C6C731

I fokus: Fazzoletto

Fazzoletto är näsduk på italienska och namnet på den här vasen formgiven av Fulvio Bianconi och Paolo Venini för Venini omkring 1949. Handkerchief vase är ett mästerverk med sina filigranmönstrade ränder, som yppersta spets. 

Ön Murano utanför centrala Venedig, där Venini håller till, var ett måste för mig när jag och maken (då ny pojkvän) reste på vår första resa tillsammans. Och att han var helt med på att viga en dryg halv dag för att titta på glasbruk gjorde mig övertygad om att han var rätt. Jag lärde mig mycket den resan. Som att aldrig resa utan kex i handväskan. För medan jag får energi av att se vackra saker och kan lägga i en ny växel, så är maken som skalman. Måste ha mat och vila med jämna mellanrum. Och kexen har räddat mig många gånger. 

 
Än idag står Murano står för yppersta kvalitet, även om det förstås blivit ganska kommersiellt där också. På 1970-1980-talet var näsduksvasen omåttligt populär. Och hade vi haft hemnet och instagram då så hade den synts oftare än daggvasen. Fast då i en enklare variant. 
 
Ganska snart började nämligen flera Muranofirmor producera liknande vaser i olika storlekar och färgkombinationer. Mer eller mindre formpressade. Titta särskilt i botten om den är utan skarv eller om det är två stycken. Och de här går att hitta på loppis för en ganska billig peng, men var så säker. Ser du de stora filigranarbetade vaserna så är de inte gratis. De är mästerligt vackra, tunna, lätta och magiska i formen. Och förstås handblåsta. Och signerade Venini. 
 
Foto: Victoria and Albert Museum

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...