74BC0D3E-8866-4C32-8212-839EDCED742C

Drömmen om ett runt bibliotek

Jag tror att ”Nam et ipsa scientia potestas est” , dvs att kunskap är makt även i sig självt och jag drömmer om att ha ett eget bibliotek. Det spelar ingen roll att jag för det mesta googlar fakta, min våta dröm är ett analogt google i hemmiljö, precis som det här på Vår Gård i Saltsjöbaden.

Jag ser mig själv kliva upp på biblioteksstegen och känna på kunskapen. Plocka ned en bok, slå mig ned i en bekväm fåtölj och bara sjunka in. Jag har tänkt många gånger på Vår Gårds bibliotek, men glömt att det låg här. Det känns lite som en udda fågel med ett klassicistiskt och rokokoinspirerat bibliotek i en miljö som annars ropar 1900-tal.

Vissa rum är bara väldigt harmoniska. Och har man en gång satt sin fot här vill man aldrig gå här ifrån. När jag besökte Vår Gård i Saltsjöbaden senast hade jag till och med en tanke om att plocka med min kudde och mitt täcke och lägga mig här. Jag har så med vissa rum. Jag kan helt enkelt inte låta bli att lägga mig på golvet och filosofera, om så bara för en stund. Särskilt runda rum har den effekten på mig.

Mitt första möte med Pantheon i Rom förde med sig en tanke på att lägga mig ner och titta uppåt. Jag kunde helt enkelt inte kunde låta bli att lägga mig ned. Det är kanske inte den bästa platsen för en sådan aktivitet, vilket jag ganska snabbt insåg där i folkvimlet, men rummets dragningskraft blev helt enkelt för stor. Men det var värt det. För jag blir fortfarande alldeles varm i hela kroppen av att tänka på dess undersköna proportioner. Samma känsla får jag här, även om det här är ett mer intimt rum.

Det jag vill säga är att jag helt och hållet förstår byggherren som ville ha ett sånt här rum. Han måste ha upplevt det någon annanstans och velat kopiera det. Rummet är runt och rymmer fyra stora bokhyllor i varje ”hörn” med stora fönsternischer emellan varje. Det är precis så där lagom stort för att kunna funka i ett hem. Och färgerna, matt turkost och guld, ger ett så ombonat och samtidigt lyxigt intryck. Jag får helt enkelt åka tillbaka hit och dokumentera och mäta upp rummet så att jag kan spara det i min framtida drömmapp.

Foto: Stiligahem

77BC0CA2-FB3C-4C30-A1BE-16BD0EDF4B8B

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...