Chesterfield gray

I fokus: Chesterfield

A furniture that would allow a gentleman to sit upright in the utmost comfort, så beskrevs det som blev chesterfield. Finns det något mer brittiskt än just chesterfieldsoffor?Ja, jo det finns det förstås. Men när jag tänker på brittiska hem är chesterfieldsoffor bland det första jag tänker på.

Ingen nu levande vet riktigt vem som skapade The original Chesterfield sofa. Många menar att den redan skapades i slutet av 1700-talet av greve Phillip Dormer Stanhope, the fourth earle of Chesterfield. Han bad en lokal möbelsnickare att just göra en möbel som en gentleman kunde sitta i både upprätt och bekvämt. 
 
Den typ av Chesterfield vi i dag tänker på kom till senare, under den viktorianska eran på 1800-talet. Via bilder och illustrationer från den tiden vet vi att den först då fick den stoppning och utformning som vi idag förknippar med Chesterfield.
 

Vad är Chesterfield-soffa?

Det är en soffa med rak rygg och raka sidor, utsmyckad med djupt sydda knappdekorationer, på engelska kallad quilting and tufting, med stoppade rundade armstöd. Den mässingsfärgade knappdekorationen fyllde ursprungligen en praktisk funktion, att hålla fast läderklädseln på ramen, men används numera mer ur dekorationssynpunkt. Idag finns det otaliga varianter på Chesterfieldsoffor. Ett är säkert. Ingen av dem ser ut som den ursprungliga.

Foto: Archi-furni, Pinterest, Homedecorators

Chesterfield - white
Chesterfield blue

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...