Hall, platsbyggd bänk, Marmorgolv, mönstrat, Vanitas

Art deco-inspirerade marmorgolv

Det är så vackert när golven får spela huvudrollen.  I Sverige är det vanligare med trägolv, kanske för att det är en råvara som finns runt knuten. En vacker sten ger ett riktigt exklusivt utseende inte minst när det är mönsterpassat med den här precisionen. 

De geometriska formerna ger ett Art deco eller nyklassicistiskt uttryck. Det är fint till sekelskiftesmiljön eftersom det stramar upp intrycket och ger en modern look. Golvet i hallen består av tre olika marmorsorter från Vanitas. Notera att det inte är några lister i mötet mellan parkett och sten. Så vackert.

Vanitas studio

Jag har ändå blandade känslor kring att visa ett hem med så mycket exklusiv sten. Det är trots allt en ändlig resurs och är inte ett material man byter ut när det passar. Man får helt enkelt inte tröttna på något som tar miljoner av år att bildas.

Marmorgolv, lärkstaden

I vår hall i stan (bilden ovan)  har vi ett vitt marmorgolv. Det är inte från byggåret utan tillkom för cirka 30 år sedan i samband med att huset blev en bostadsrättsförening. Vårt trapphus har också vit marmor och jag har alltid gillat att hallen är en förlängning av trappan i samma material. Golvet är kvadrater lagda diagonalt och med synlig fog. Ganska typiskt för hur det skulle se ut på 1990-talet. För mig är det självklart att ha kvar golvet, även om jag kanske skulle valt att göra det på ett annat sätt om jag skulle göra det idag. Jag kommer aldrig att byta ut det. Det är en fin årsring i huset som man måste ta hänsyn till och arbeta med. Herr J och jag har valt att ha mattor på golvet. 

Så rengör du marmor

Eftersom marmor är ett naturmaterial som blir torrt och mer poröst när det torkar ut använder jag alltid såpa på mina marmorbänkar och golv. Stenen får då en beläggning som gör den resistent mot fläckar och lätt att hålla ren. Du kan också återfetta med ett tunt lager matolja.

Marmorgolv, mönstrat, Vanitas

Mötet mellan parkett och sten är väldigt fint

Marmorgolv, mönstrat, Vanitas, trägolv, hall
Vanitas, marmor
Badrum, Marmorgolv, mönstrat, Vanitas

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...