6EE397F2-414F-4BA9-9C56-178A5E61E5DE

Stilikon: Greta Magnusson Grossman

De riktiga retrokännarna som sitter med original från 1950-talet tycker säkerligen inte att det är fullt lika kul att dessa rariteter numera finns i var mans hem. Här är en introduktion till vår  internationella formstjärna.

Min Cobra-lampa sitter i blickfånget från min tehörna på landet, Cobra-lampan som är ritad av Greta Magnusson Grossman och säljs i nytillverkad variant av Gubi. Jag hör till dem som är glad över det. Genom nyproduktionen av den och storsäljaren grasshopper, ritad 1947, har jag fått upp ögonen för den fantastiska skatt hon formgivit. 

Greta Magnusson Grossman (1906-1999)

Hon fick sitt stora genombrott i Los Angeles dit hon flyttade med sin make, den brittiske orkesterledaren och jazzmusikern Billy Grossman år 1940. Som ung hade hon flyttat från Helsingborg till Stockholm för att studera vid Högre Konstindustriella skolan vid Tekniska högskolan i Stockholm (Konstfack).

1933 blev hon som första kvinna prisbelönt av Svenska slöjdföreningen och strax efter det öppnade hon sin egen firma, Studion, på Sturegatan 12 (numera 26) vid Stureplan tillsammans med kollegan Erik Ullrich. Men det var i USA hon slog igenom som arkitekt, bland annat via sin butik med skandinavisk formgivning på Rodeo drive.

Frank Sinatra och paret Eames

Den första villan med henne som arkitekt ritades på en svår tomt i Beverly Hills och när den publicerades i tidskriften Arts & Architecture var succén given. Bland hennes kunder syns bland bland annat Frank Sinatra och Greta Garbo. Under 40-60-talet sågs hon som en förgrundsgestalt inom experimentell arkitektur ”over there” tillsammans med Ray och Charles Eames med flera. Hon följde layoutprinciperna för såkallade Case Study Houses, dvs den amerikanska 50-tals standardiserade planlösning till miljonprogram.

Hennes formgivning med tyngre kroppar på pinniga ben känns väldigt nu. Då var det väldigt modigt. Det var nytänkande, sofistikerat och lekfullt att kombinera trä med ovanliga material som plast och metall.

Det första hemmet hon ritade och uppförde åt sig och maken byggdes upp i utställningen ”Från Stockholm till Beverly Hills” som visades på Arkdes i Stockholm år 2010.Den översta bilden kommer därifrån. Fler bilder finns på Arkdes.

Mer om Greta Magnusson Grossman

I utställningen "från Stockholm till Beverly Hills" år 2010 på nuvarande Arkdes visades en stor del av hennes produktion. Bland annat återskapades hennes eget vardagsrum. Se fler bilder från utställningen här.

Gubi har återupptagit produktionen av flera Grossman-klassiker, blandannat lamporna "grasshopper" och "cobra" samt fåtöljer, skrivbord och puff. Nyproduktion av Gubi. 

Bloggaren Gustav som kallar sig rävjägaren har gjort flera initierade inlägg med bilder från svenska inredningar i Stockholm som bär Grossmans signatur:

I Hudiksvall finns Villa Sundin som är en bit Kalifornien på svensk mark. Huset har stora fönsterpartier och en hel del kloka specialritade lösningar. Tidningen Residence visar bilder och en film från huset. 

Boken "Greta Magnusson Grossman - A car and some shorts" av Andrea Codrington, Evan Snyderman och Karin Åberg Waern är ett måste för Grossmanfantaster.

86F5CE1C-9764-4641-9FB4-63E2E1307DF1

Grossman house

Det egna huset Grossman House på Claircrest Drive i Beverly Hills, Los Angeles, California, 1956-57. Huset visar hur mästerligt hon ritade hus i komplicerade lägen.  Foto: John Hartley 

CDBEF435-74F3-460D-B642-421FCBC9EE2E

Villa Sundin

I USA finns det mesta av hennes produktion. Hon ritade 13 villor och en lång rad möbler för firman Glenn of California. I Sverige har hon bara ritat ett hus, Villa Sundin på Jakobsbergsvägen i Hudiksvall som byggdes 1959. Huset är i stort sett intakt, bland annat med den blå glasmosaiken på golvet. Foto: Bukowskis Real Estate

A07F80E1-3D29-40D8-AEA4-48D025E84290

Grasshopper

Lampan "Grasshopper" ritades 1947 ursprungligen som golvlampa med tre ben för berömda Barker Brothers furniture. Numera finns den också som pendel och bordslampa och nyproduceras av Gubi. Foto: Gubi

Cobra Greta Magnusson Grossman

Cobra

Med bordslampan Cobra vann Greta Magnusson Grossman Good Design Award år 1950. Den gjordes ursprungligen för Ralph O Smith. Hemma hos oss har vi vägglampan i svart med mässingsdetaljer från Gubi. Foto: 1st dibs

Lägenheten på Gärdet

Det här är från hennes och makens lägenhet på Gärdet i Stockholm. Bakom draperiet ligger sovrummet. Foto: Svenska hem i ord och bilder via rävjägaren

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...