Svenskt tenn grå liljevalchssoffa

Stilikon: Estrid Ericson och Svenskt Tenn

Svenskt Tenn är butiken som är själva sinnebilden för ”god smak” och ”stil” i Sverige – i alla fall om man läser inredningstidningar och kollar bostadsannonser.  Så första inlägget i kategorin Stilikoner måste förstås vikas till butiken och dess grundare, Estrid Ericsson. Hon brukar också kallas Sveriges första stylist.

Svenskt Tenn

”För Estrid Ericson handlade det goda livet inte bara om lyx och exklusivitet, utan lika mycket om eftertänksamhet och utsökthet, i ordets bokstavliga bemärkelse. Oförskräckt blandade hon högt med lågt och gammalt med nytt. Hon samlade på stenar och snäckor, blandade plastblommor med äkta och älskade att göra loppisfynd”, skriver Svenskt Tenn själva om grundaren.

I oktober 1924 öppnade teckningslärarinnan Estrid Ericsson en butik som sålde moderna tennföremål i en butik på Smålandsgatan. Men ganska snabbt blev namnet ”Svenskt Tenn” ganska missvisande eftersom Estrids inredningsintresse tog över. Populariteten var däremot omedelbar. Tre år efter starten flyttade butiken till större lokaler på den nuvarande adressen. Redan från starten anlitade Estrid dåtidens stora.  Men den stora förändringen kommer när Estrid börjar samarbeta med den internationellt kände österrikiske arkitekten Josef Frank. 1932 beställer Estrid Ericson de första möblerna och resten är som sagt historia.

Svenskt Tenn om Josef Frank 

Samarbetet mellan Estrid Ericson och Josef Frank blir inte bara livslångt utan också ett av den svenska designhistoriens mest intressanta. Snart visar det sig att Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet i kombination med Josef Franks mänskliga modernism är ett äkta framgångskoncept. Han ritar möblerna och textilierna, hon har ögat för att exponera dem. Redan 1928 blev Svenskt Tenn utsedd som Kunglig hovleverantör.

Foto: Svenskt Tenn

Anna Petrus lejon i tenn
Låda med föremål i rött och grönt från svenskt tenn
Wellpappskåpet i vitt

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...