Svenskt tenn grå liljevalchssoffa

Stilikon: Estrid Ericson och Svenskt Tenn

Svenskt Tenn är butiken som är själva sinnebilden för ”god smak” och ”stil” i Sverige – i alla fall om man läser inredningstidningar och kollar bostadsannonser.  Så första inlägget i kategorin Stilikoner måste förstås vikas till butiken och dess grundare, Estrid Ericsson. Hon brukar också kallas Sveriges första stylist.

Svenskt Tenn

”För Estrid Ericson handlade det goda livet inte bara om lyx och exklusivitet, utan lika mycket om eftertänksamhet och utsökthet, i ordets bokstavliga bemärkelse. Oförskräckt blandade hon högt med lågt och gammalt med nytt. Hon samlade på stenar och snäckor, blandade plastblommor med äkta och älskade att göra loppisfynd”, skriver Svenskt Tenn själva om grundaren.

I oktober 1924 öppnade teckningslärarinnan Estrid Ericsson en butik som sålde moderna tennföremål i en butik på Smålandsgatan. Men ganska snabbt blev namnet ”Svenskt Tenn” ganska missvisande eftersom Estrids inredningsintresse tog över. Populariteten var däremot omedelbar. Tre år efter starten flyttade butiken till större lokaler på den nuvarande adressen. Redan från starten anlitade Estrid dåtidens stora.  Men den stora förändringen kommer när Estrid börjar samarbeta med den internationellt kände österrikiske arkitekten Josef Frank. 1932 beställer Estrid Ericson de första möblerna och resten är som sagt historia.

Svenskt Tenn om Josef Frank 

Samarbetet mellan Estrid Ericson och Josef Frank blir inte bara livslångt utan också ett av den svenska designhistoriens mest intressanta. Snart visar det sig att Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet i kombination med Josef Franks mänskliga modernism är ett äkta framgångskoncept. Han ritar möblerna och textilierna, hon har ögat för att exponera dem. Redan 1928 blev Svenskt Tenn utsedd som Kunglig hovleverantör.

Foto: Svenskt Tenn

Anna Petrus lejon i tenn
Låda med föremål i rött och grönt från svenskt tenn
Wellpappskåpet i vitt

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...