Designikon: Christian Linning
Det är skillnad på Linning och Linning i auktionssammanhang, fastän de heter Christian båda två. Och båda inflytelsesrika möbelsnickare och schatullmakare från Stockholm. Bland de skickligaste under sin tid. Och släkt var de. Far och son.
Via fadern Christian Linning, ibland kallad den äldre, får man en tydlig bild av hur stilidealet förändrades från senbarock till till rokoko medan den yngre, ofta benämnd Johan Christian Linning (1749-1801), var kunglig schatullmakare under den gustavianska perioden och är jämte Georg Haupt en av svenska auktionsvärldens rockstars. De blev förövrigt också släkt.
Översta bilden: Byrå av Christan Linning cirka 1760, Lundgrens Antikhandel
Foto: Senbarockbyrå av Christian Linning med mässingsbeslag hemma hos Stiligahem. Foto:Stiligahem.se
Christian Linning d. ä (1706-1779)
Det är något alldeles särskilt med trä som fått åldras i form av en möbel under över 300 år. Den bruna färgen har har mognat i sin silverfärg och utstrålar styrka och värdighet. Nu är jag alldeles särskilt glad eftersom jag nyligen själv blivit ägare till en byrå av senbarockmästaren Christian Linning.
Linning gick i lära hos Christopher Wellendorph d.y. från 1730, blev gesäll 1734 och mästare 1746. 1772 blev han ämbetsmästare och var så fram till sin död. Hans verkstad på Köpmangatan 3 var en av de mest produktiva i hela Sverige. Hans senbarockverk präglas av former med ideal från Storbritannien, Tyskland och Holland, men från omkring 1750 hämtas inspirationen från Frankrike. Det som kännetecknar en byrå av Linning, för det finns flest byråer bevarade, är de vackra formerna och de rikt dekorerade beslagen. Möbler från hans verkstad finns på bland annat Drottningholms slott och i mitt hem.
Foto: Fanerad rokokobyrå i jakaranda och amarant av mästaren Christian Linning med förgyllda mässingsbeslag och skiva i Kolmårdsmarmor. Foto: Bukowskis
Johan Christian Linning (1749-1801)
Sonen var en av de närmare 50 lärlingarna i sin faders verkstad. Han blev gesäll 1769 och mästare 1779. Så småningom blev han också Kunglig hovschatullmästare och hovsnickare i den stil som kallas gustaviansk, med ideal från England. Från Gustavianskt till sengustavianskt. Hans möbelsnickeri kännetecknas av fulländade former och ett elegant snickeri. Johan Christian Linnings syster, tillika Christian Linnings dotter, Anna, gifte sig med
Georg Haupt och fick tre döttrar. På den tiden yrkesarbetade inte kvinnor, men man kan ju inte annat än undra vilka estetiska gener som hamnade i döttrarna med schatullmakarnas superstars gener i blodet. Det får kanske bli en annan historia.