Alexander Calder Southern Cross (1963)

Calder som uppfann den hängande mobilen

1931-32 såg den första mobilen dagens ljus. Det var när den amerikanske konstnären Alexander "Sandy" Calder besökte Piet Mondrians studio som han började göra abstrakta skulpturer på sena 1920-talet.  Först kom så kallade Stabiles och därefter de rörliga Mobiles

En mobil är en slags skulpturer som balanserar i metalltråd. Det kräver noggrannhet för att uppnå balans i luften och Calder var den första som gjorde skulpturer som innehöll både metall och rörelse på det här sättet. Den hängande mobilen var uppfunnen. 

Översta bilden: Southern Cross (1963) av Alexander Calder. Foto: Calder Foundation, New York

Jag har alltid tyckt att Calder mobiler påminner mycket om lekfullheten i både Mondrians och Mirós verk. Mycket riktigt uppstod livslång vänskap med Joan Miró efter det första mötet 1928. Mötet i Mondrians studio förändrade Calders liv. Calder blev provocerad av Piet Mondrians självklara svar "nej", när han frågade om det inte skulle vara intressant om rektanglarna rörde sig. Provokationen fick Calder att själv utforska rörelse som konstform. Och tur är väl det.

Kort om Alexander Calder (1898-1976)

Sandy Calder föddes i en konstnärsfamilj i Pennsylvania, USA. Han läste först till ingenjör och därefter blev det konststudier. I sina verk fick han utlopp för båda sidorna. Hans tidiga karriär präglas av cirkusmotiv. Intresset kom i samband med ett frilansjobb år 1925, för en tidning då han spenderade två veckor med att skissa på en cirkus. Efter det började han skapa djur och figurer som kunde röra sig med tråd och trä.

Samma år kom hans första utställning med målningar i USA. Vid sidan av utställningar turnerade han också med sin minicirkus, även i Frankrike. Cirque Calder blev en succé i franska avantgarde-kretsar. En stor del av sitt liv delade han mellan att bo i Frankrike och i USA. 

Red Sumac, Alexander Calder

Red Sumac, 1972, av Alexander Calder. Rött var hans favoritfärg Foto: Sothebys

Alexander Calder

Jag är fulkomligen fängslad av skulpturen. Vet inte vad den heter men i min värld ser det ut som två elefanter. Foto: Gagosian 

Alexander Calder, Cirkus Calder

Cirkus Calder

Alexander Calder med sin cirkus. Från början rymdes cirkusen i två koffertar men repertoaren växte hela tiden. 

Cirkus Calder, lion

Ingen cirkus utan lejontämjaree. Han hade nytta av sina ingenjörskunskaper i skapandet av figurerna. De kunde alla röra sig på olika sätt genom trådar. 

Se en film när han framför sin cirkus

Les Fleurs ll av Alexander Calder. Foto: Findlays Gallery

Les Fleurs ll av Alexander Calder. Foto: Findlays Gallery 

Moderna museet, Calder

Moderna museet, Stockholm

Ett av mina första möten med Calder är på Moderna museet i Stockholm där hans skulptur The four elements, 1961,  i järn finns i parken. 

Klicka på länken för att se fler av museets Calderverk. Foto: Åsa Lundén | Moderna museet  

Calder terrassen, Louisiana

Louisiana, Danmark

Och vem kan missa de fantastiska verken på Calderterrassen i skulpturparken på Louisiana? Jag har varit på Museet många gånger under min uppväxt. Foto: Futur-drei

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...