A57E73A5-2C6E-44A6-B63F-D4C0E6ECFF93

Designikon: Axel Einar Hjorth

En av de mest spännande historiska tidsperioderna i svensk formgivning är under tjugo och trettiotalet, från Art Deco och Swedish Grace till stram funktionalism. En ganska kort period egentligen.

Den svenska 20-talsklassicismen, Swedish Grace, kom sedan ganska snart gick över i funktionalismen. På den tiden hade NK en egen inredningsavdelning - en egen linje av egen formgivning. Och chef över den var Axel Einar Hjorth.
 

Axel Einar Hjorth: 1888-1959

Var en av huvudpersonerna i det internationella genombrottet för svensk form. Hjorth var chefsarkitekt på NK inredningar mellan åren 1927-38 då han gjorde sig känd för sin exklusiva och egna stil inspirerad av fransk Art deco. På NK:s monter vid Världsutställningen i Barcelona (1929)  visade han upp praktskåpet Louis som nu senast (2002) klubbades för över 1,5 miljoner kronor.

Samtiden och jante var inte nådig mot Hjorth och han fick utstå mycket kritik för sina lyxmöbler. Under 30-talet ritade han enklare och rustikare möbler, sportstugemöbler, i furu med namn som Lovö och Utöför NK. De går idag för skyhöga belopp även på en internationell marknad. Efter sina år på NK inredning verkade han nästan i det tysta.

100 nya klassiker

@Stockholmmodern har valt ut 100 svenska formgivare som aldrig kom med på den etablerade listan över Sveriges 100 viktigaste formgivare och skriver om dem på Instagram. Axel Einar Hjorth är en av dem. Du kan läsa Stockholmmoderns inlägg via hashtaggen #100newclassics på instagram. Bakom idén och inläggen står handlaren Thomas Ekström som är specialiserad på formgivning från 1900-talet och ända fram till vår tid. Thomas vill uppmärksamma de svenska formgivare som aldrig passade in i mallen och exkluderades från den officiella bilden förmedlad via Svensk form med flera. Bland rebellerna syns Otto Schulz, GA Berg och Axel Einar Hjorth.

Stockholmmodern

Inspirationsbilden föreställer Praktskåpet Louis av Axel Einar Hjorth. Skåpet ställdes ut på världsutställningen i Barcelona 1929 och var beställt av Ivar Kruger. Foto: Bukowskis

 

557BB08B-FD7F-4901-90DA-7C81BD991325

Collage med ett urval av Axel Einar Hjorths formgivning. Allt från praktskåpet Louis till sportstugemöblerna Utö och Lovö. Collage: Stiligahem

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...