310DB8BD-847A-4EC1-808C-B884FDC945ED

Royal Copenhagen julbord av Ole Yde

Julborden på Royal Copenhagen har varit en del av min uppväxt. Jag har alltid med spänning sett fram emot tolkningarna. Och när jag under 90-talet jobbade på Danmarks turistråd och när jag bodde i Köpenhamn så var jag alltid där på plats. I år dedikerar jag ett helt inlägg till den danske modeskaparen Ole Ydes tolkning av Royal Copenhagens julbord.

 
Ydes tolkning är härligt dekadent och flirtar med 1700-talets i Frankrike strax före revolutionen. Flora Danica i Marie Antoinette-version med Ostron, pärlor och strutsfjädrar. Det är kanske inte så mycket julkänsla i bilderna och ändå är det det. Hoppas att du hittar inspiration att föra över till det egna hemmet.
 
I juletid gör sig mitt danska påbrå sig särskilt påmint. Vår julafton börjar på kvällen med gemensam middag och ett festklätt sällskap. Vi äter anka med karamelliserade brunede kartoffler och rödkål och ris-a-la-malta med körsbärssås. Desserten intas på Musselmalet från Royal Copenhagen.
 
 Blågula flaggspel har aldrig kommit över tröskeln till jul i mitt föräldrahem, fastän pappa försökt få in landskapsflaggor i granen. Men där har min danska mamma satt ned foten. Det säger sig själv att den danska flaggan som är röd och vit är betydligt mer passande. Och så har det varit. Vi kör rött, vitt och guld.
I min familj är julens tradition med middag något som barnen har fått anpassa sig till – inte tvärt om. Den viktiga julklappsutdelningen sker alltså efter middagen, efter kaffedrickandet och julsångandet. Det är nog ganska ovanligt. Den viktiga julklappsutdelningen är den som sker med verser och mellan mig, mina syskon och föräldrar. När barnen var mindre orkade de ju förstås inte vara med, så det finns en viss magi i den här stunden där de får delta i de vuxnas glada fest. Jag tror att det är sunt att allt inte alltid är på barnens villkor, även om vi förstås anpassar. Självklart får vår son sina julklappar under förmiddagen här hemma och så brukar vi gå till kyrkan för julbön följt av en egen jullunch och promenad. Och mina syskon har också utvecklat egna traditioner anpassade efter den stora middagen.

E958CF4D-4485-4CBE-B2FB-D94F63C2D1E2
377813BF-EB73-4249-8824-B06D2594C0F8
4148CF2A-64CB-479B-BBDA-AEA143C2215F
Finn Juhls hus

Serien dansk design

Läs fler inlägg i serien Dansk design

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...