3A769F15-73C8-4936-936B-3EF48FC6308F

Danska klassiker: Björn Wiinblad

Danmarks motsvarighet till Stig Lindberg är keramikern, målaren och formgivaren Bjørn Wiinblad. Han blev känd för sina fantasifulla kvinnoillustrationer omgivna av blommor och i starka färger. Nu relanserar Rosendahl Design Group en ny uppdaterad kollektion med illustrationer från Wiinblads paradisiska universum.

Den nya kollektionen innehåller 47 produkter. Bland annat muggar, koppar, skålar, ljusstakar, vaser med mera. Den nya kollektionen börjar säljas i Danmark under september och internationellt under våren 2015.

Rosendahl Design Group

 

Kort om Bjørn Wiinblad (1918-2006)

 
På 60 och 70 talet var föremål av Wiinblad omåttligt populära och hans berömda årstidsskulpturer fanns i varje designroat hem i Danmark. För mig är Wiinblad starkt förknippat med somrarna i Köpenhamn. Överallt var det Wiinblad: Affischer, dekorationer och scenografi på Tivoli. Det fanns jultallrikar och till och med på det Kongelige Teater kunde man uppleva Wiinblad. Själv minns jag mest galleriet i Pistolstraede i Köpenhamn; Bjørn Wiinblad Hus var som att kliva in i en fantasivärld, där hans kvinnor i form av porslinsfontäner och väggdekorationer fyllde hela lokalen. Magiskt, tredimensionellt och mycket speciellt. För mig är det här nostalgi, även om jag har blandade känslor kring själva estetiken.
 
Läs mer om Bjørn Wiinblad 
 
I Sverige är han kanske inte så känd. Men jag tror ändå att tiden kan vara mogen för att återuppliva hans maximalistiska värld och personliga uttryck. Tipstack till Missdesignsays

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...