Storängen 1914

Storängen 1914

Jag älskar arkitekturen från cirka 1900-1918 av hela mitt hjärta. Som en sann nörd har jag alltid ögonen öppna efter hus från den här perioden, gärna i Storängen, Nacka. Den här gången faller jag för en hall och det stora fönsterpartiet.  

Arkitekturen i Storängen är ofta nationalromantisk, men här bär exteriören drag från den klassicistiska stil som kommer senare. Interiören är dock mer nationalromantisk i sitt uttryck. Huset är byggt 1914 och ritat av Edvard Hubendick. 

Storängens unika kulturvärde

Det som gör Storängen mer speciell än andra områden från samma period är Tjänstemännens egna hemsförening, med tillhörande lokal byggnadsnämnd och villaservitut som kom till i samband med att området gick från att vara en äng till en villastad.

För de som har ett kulturhistoriskt intresserade snarare än statusfixerade är det en lycka. Exteriörerna hålls intakta och tomterna styckas inte av. "Det gäller t ex att endast ett hus per tomt med privat boende för högst två familjer får finnas. Således är det inte tillåtet att stycka tomten eller att använda huset till annat än privatbostad", står det att läsa. 

Storängen är det bäst bevarade villaområdet från förra sekelskiftet i Sverige. Sedan 1987 är Storängen av riksintresse för kulturminnesvården. 

Läs mer om Egnahemsföreningen och Storängens historia 

 

Foto: Residence fastighetsmäklare

Storängen 1914
STorängen 1914

Någon kanske förvånas över de stora ljuspartierna, men se det var modet. På slutet av 1800-talet var hemmen murriga. Tunga gardiner och textiltunga inredningar. Tuberkulos, lortig innerstad och andra farsoter fick igång en mottrend där man förordade ljust och fräscht. Det blev något sv en renlighetshysteri med ett atletiskt ideal.  En av förespråkarna  för det ljusa var Ellen Key. Det här rummet har  däremot sannolikt varit i en ljus färg, exempelvis gul , ljusblått eller vitt.  Den här perioden  är så intressant med olika strömningar och ideal blandade. 

Storängen 1914

Den här entrén var garanterat inte vit när huset byggdes. Jag ser framför mig att taket är i två nougatfärger, trätrappan i allmogegrönt och ovanför bröstpanelen i trappan en ljusare grön, en senapsgul eller en mönstrad tapet. Golvet kanske t o m klädd i linoleum. När jag ser den hör bilden ser jag allt för min inre syn. 

Storängen 1914

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7128
Hos oss i stan
11 februari, 2024

Tulpaner, te och argenta

Stiliga hem
Tulpaner, te och argenta Vi mellanlandar här hemma efter att ha hämtat sonen på ett ställe och kört...
bibliotek moodboard roslagsbacken
Hos oss på landet
7 februari, 2024

Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken

Stiliga hem
Moodboard: Biblioteket på Roslagsbacken Efter många olika tankar fram och tillbaka har jag landat i a...