D04E4F19-1F0F-40E5-8B5E-DA8F419AB997

Östra station

Det finns arkitektoniska pärlor i Stockholm som nästan glömts bort. För de flesta är Östra Station i Stockholm bara en genomfartsled, en plats man susar förbi. Få om ens någon stannar upp och låter sig bedåras av den fantastiska 30-talsarkitekturen som finns där gömd. Nu får stationen en välbehövlig ansiktslyftning.

Restaurangen hotas av nedläggning och jag hoppas att renoveringen blir rätt. För här finns detaljer som så precis visar brytningspunkten mellan nyklassicismen och funktionalismen och med inslag av art deco. Värd att bevara, men förhoppningsvis också för att ge platsen ett nytt självförtroende. Här har handlarna helt fritt fått välja sina skyltar och resultatet är inget kul. Allt det fina har gömts bakom ett mish-mash av bländande skyltar och skyltfönsteranarki utan känsla.

Kort om Östra stations historia

Den 7 oktober 1932 öppnade äntligen det nya stationshuset, ritad av arkitekt Albin Stark och i samarbete med den kände arkitekten Erik Lallerstedt som stod bakom utformningen av Tekniska Högskolan. Plafondmålningen i hallen utfördes av konstnären Evald Dalskog och föreställer yrkesmän från Roslagen. Den nya knutpunkten beskrevs som värdig.

Det var förstås prestigefulla NK- inredning som stod för möblemanget till restaurangen en trappa upp. Och glädjande nog finns allt kvar, vilket är fantastiskt. Det påminner en hel del om Bobergs matsal på NK, fast på Östra station har man inte bytt ut en endaste lampa eller trasig detalj. De fantastiska klädhängarna är trasiga och används mest för att dölja ett berg av kartonger. Och det är fullt av skavanker. Och belysningen är gul och osympatisk. Och nu hotas restaurangen av nedläggning. Jag vet inte om det är bra eller dåligt. Det kan bli både och. 

Ni som följt den här bloggen vet att jag har en särskild relation till historiska hus. Att jag stundom drabbas av ett moderligt Lars Sjöberg-syndrom, med enda skillnaden att jag inte köper husen, utan bara bloggar om dem.  Det är väl kanske de enda gångerna i mitt liv som jag ångrar mitt karriärval. Att jag inte blev stadsplanerare eller arkitekt i stället, så jag kunde driva utvecklingen i ett sånt här område som Östra station. Det skulle kunna bli så fint.

Min önskelista för Östra station

  • Skapa enhetlighet kring skyltar och skyltfönster i gatuplanet. Tona ned neonskyltarna och satsa på modern belysning.

  • Låt en av Stockholms stjärnkrögare ta över restaurangen och se över inredningen. Måla om, uppdatera belysningen och renovera möblemanget. Det här stället har all potential i världen att bli en mysig restaurang. Maten är det inget fel på, men det skulle verkligen behövas lite TLC.

Översiktsbilder: Ingrid Johansson, Digitala stadsmuseet 

2CDD8392-93B9-4A7B-9EE4-677D723859F4
E0B5D7DB-2F41-4580-9A6A-9CC3C3387292
C22FCDC7-392B-4B6D-9749-F6CC20AA53AC

1. Entréhallen 2. Detalj av hängare 3. Detalj av möblerna 4. Detalj av plafondmålningen med Roslagsmotiv

Foto: Stiligahem

Linje

Relaterade nyheter

IMG_7476
Stiligahem besöker
Trädgård och växter
15 juli, 2024

Bo på Hälsingegården Träslottet

Stiliga hem
Bo på Hälsingegården Träslottet En vän ställde frågan var man ska bo om man besöker de vackra Hälsing...
IMG_7425
1900-1929
Arkitekturhistoria
Stiligahem besöker
14 juli, 2024

Tjolöholms slott – interiören

Stiliga hem
Tjolöholms slott - interiörer Det är som att komma till England, fastän vi är utanför Kungsbacka på...