672720BE-7FD9-4E95-B3C8-69FAC23A6B43

Östermalms temporära saluhall

På Östermalmstorg i Stockholm finns två ytterligheter när det gäller nutida arkitektur, en skämskudde i form av Åhlénshuset och så en riktig favorit, den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg som precis nyligen fått Sveriges största designpris, Design-S i kategorin arkitektur.

Jag har utlovat arkitekturtema här på stiligahem emellanåt. Nu är det dags igen. Arkitektfirman Tengboms temporära saluhall är ett exempel på god arkitektur i dess bästa form. Och det slår fast två saker om Stockholmarna. 

Juryn för Design-S motiverade valet så här:

”Imponerande i sin pragmatiska klarhet, informerad av de enklaste materialbesluten där fabriksmåtten underlättar för både återvinning och återbruk. Stockholms Stad kan stå stolt som beställare bakom denna tillfälliga byggnad som trots sitt pragmatiska uttryck har blivit en plats som invånarna tagit till sitt hjärta. Hallen är självklar i sin påtagliga närvaro: som inomhustorg, som genväg, lunchställe, nattlykta, reflektionsyta, gågata och handelsplats. En extrem bruksbyggnad präglad av ”just enough”-tänkande, till låns under ett par år: En gäst som förgyller tillställningen, men som har vett att gå hem i tid.”

Klimatsmart

Precis som juryn gillar jag den här byggnadens både nutida och temporära känsla. Att Tengbom tagit fasta på att det ska synas och att man ska kunna återanvända den. ”Vi har ritat en byggnad med en stomme av prefabricerade moduler som är snabba att montera och senare demontera när byggnaden tas ur bruk. Det skapar också möjlighet att återanvända hallen på en annan plats, möjligtvis med en annan funktion. Trä som material har flera fördelar, i detta fall spelade dess lätta vikt störst roll med tanke på de svåra markförhållandena på torget. Det är också förnybart och ekologiskt, miljövänligt och klimatsmart. Exteriört klädde vi strukturen med obehandlade furustavar av varierande storlek. Sydöstra hörnet fick stora glaspartier för att erbjuda vyer både in och ut ur hallen. Den övre delen av saluhallen är helt klädd i en semitransparent kanaplast som släpper in mycket dagsljus och lyser upp som en lykta på kvällen” skriver arkitektbyrån på sin hemsida.

Stockholmarna gillar ny arkitektur

Det finns två saker man kan slå fast med den temporära saluhallen som exempel.

1. Snygg arkitektur är lönsam.

Handlarna i den temporära byggnaderna vittnar om att affärerna går bättre än någonsin och hallen har ett besökarantal på 1,7 miljoner. Dessutom har saluhallen dragit ett nytt, yngre, klientel till området och visar på nygamla användningssätt för torget.

2. Stockholmarna gillar ny arkitektur.

Den pågående heta debatten om Nobel Centers tänkta byggnad vid Blasieholmen väcker onekligen frågor om stadsutveckling. Hur vill vi att vår stad ska se ut? Är stockholmarna verkligen emot modern arkitektur? Eller är det så att vi inte tycker att förslaget är tillräckligt spännande för att det ska vara värt att jämna ett tullhus med marken.

Personligen är jag för ett Nobel Center i Stockholm, däremot hade jag gärna sett att Nationalmuseum fått den här platsen att växa på och att deras samling av design skulle få en fin inramning. När nu Stockholm växer så det knakar, så behöver vi hitta nya knutpunkter och centrum, där ikonbyggnader kan markera stadens årsringar på ett tydligt sätt.

Det nya Hagastaden  med Life Sciences-klustret är ett sådant område som markerar Stockholms nutida innovationskraft. Även Norra Djurgårdsstaden med sitt vattenläge skulle kunna behöva en ikonbyggnad. Vad kunde vara bättre än att lägga en framtida turistattraktion och innovationscentrum just där på en premiumplats. En plats där det finns utrymme att växa och där flera andra initiativ då kan vilja knytas till ett "Nobelstaden".

Och om man nu ska bygga ett Nobel center på Blasieholmen, så kunde man valt en mer innovativ och spännande arkitektur än en fyrkantig mässingslåda med massa glas. I’m just saying. För mig spelar det ingen roll att det är en renommérad byrå som ritat förslaget. Byggnaden säger mig absolut ingenting. Som sagt, hör jag till dem som är positiva till ett Nobel Center, men jag har också egna tankar kring stadsutveckling.

EEC10186-54E3-4A85-BCC3-F0994F629FD5
2F189DB3-1A88-4037-933B-300E054749F4
5AB4ED58-BF9E-444C-AA1A-4815109C7BAF
EBDFC1EA-5E68-4E18-9ECE-8F3B92D97286

Östermalmstorg

Östermalms torg har historiskt varit en plats för handelsstånd och försäljning av färska råvaror under många hundra år. När staden på grund av hygieniska och administrativa skäl förbjöd detta i slutet av 1800-talet valde man att flytta in handeln. 1888 stod den nya saluhallen, ritad av Isaac Gustav Clason och Kasper Salin efter ett privat initiativ,  på hörnet av Humlegårdsgatan och Nybrogatan färdig. Den ny-gamla Östermalms Saluhall beräknas öppna upp 26 april 2018 och där försöker man ta fasta på några av de lärdomar som görs nu i den temporära byggnaden. I grannfastigheten på Nybrogatan uppförs också ett hotell.

Foto: Östermalms Saluhall (1960) fotograf Lennart af Petersens, Stockholmskällan

 

Linje

Relaterade nyheter

Vingad benved
Trädgård och växter
2 oktober, 2024

Vingad benved lyser upp höstträdgården

Stiliga hem
Vingad benved lyser upp höstträdgården Få växter kan mäta sig med den Vingade benvedens vackra karmo...
Höga kustenbron
Stiligahem besöker
29 september, 2024

Sundsvall, Skuleberget och Höga kusten

Stiliga hem
Sundsvall, Skuleberget och Höga kusten När Herr J skulle upp till Sundsvallskontoret för möte, bestäm...