Trapphus stuckatörens hus 1880

Notinis trapphusdetaljer anno 1880

I Stadsmuseets samling av hus från olika tidsepoker finns Stuckatören Axel Notinis lägenhet på David Bagares gata. Några gånger om året visas lägenheten med intakt inredning från 1880-talet.  När en lägenhet i huset blir till salu kan jag inte låta bli att visa de fina mäklarbilderna från trapphuset.

Den fantastiska fastigheten kallad Stuckatörens hus är från slutet av 1800-talet och användes av en av de främsta stuckatörerna, Axel Notini, som showroom för kunder. Stucken var vid denna tid högsta mode. Uppdraget att rita huset gick till Valfrid Karlssons arkitektfirma. 
 

Karlsson ritade ett miniatyrpalats utmed den starkt sluttande gatan och försåg det med en rikt dekorerad fasad i italiensk nyrenässans på en granitsockel. Putsfasaden smyckades med korintiska pilastrar av stuck och gjuten zink. Notini utförde själv stuckarbetena i salonger och trapphus. Trapphuset är rikt dekorerat med dansande gudomligheter under ett tunnvälvt kassettak. Längs den svängda gjutjärnstrappan finns nischer med gipsskulpturer. 

Familjen Notinis våning köptes 1992 av Samfunder S:t Erik som överlämnade den som gåva till Stockholm stad. Den välbevarade bostaden med tidstypisk interiör visas av Stockholms stadsmuseum

 

Foto: Alexander White

Fasaden stuckatörens hus 1880
Fasaden stuckatörens hus 1880
Dörr stuckatörens hus 1880
Trapphus stuckatörens hus 1880
Trapphus stuckatörens hus 1880
Trapphus stuckatörens hus 1880
Trapphus stuckatörens hus 1880

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...