Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko, helsingfors

Klippkyrkan i Helsingfors

Det är nästan 30 år sedan jag besökte Tempelplatsens kyrka i Helsingfors senast. Både jag och Herr J ville gärna återse denna speciella plats när vi besökte den finska huvudstaden. Platsen berörde mig lika mycket den här gången.

Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko, ritades av arkitektbröderna Timo och Tuomo Soumalainen. De vann arkitekturtävlingen 1961 och kyrkan invigdes i september 1969. Man hade redan tidigare, på 1930-talet, haft långtgående planer på att bygga en kyrka på tempelberget. I samband med andra världskriget fick man skrinlägga planerna. Tur är väl det. Idag räknas kyrkan som en av den finska modernismens främsta byggnader.

Tempelplatsens kyrka

Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko

Det är en sällsamt vacker och sakral känsla i detta rum som är insprängd i berget. Jag fastnar för det vackra cirkelformade taket av koppar. Exklusivt i all sin enkelhet.

Jag tycker också att det är passande att arkitekterna valt att synliggöra just berget. Vi som tror på en skapare kan blicka ut på den fulländade skapelsen och hämta tro till vårt eget liv. I bibeln refereras det ofta till berg och klippor. Det finns också en symbolik kring att ha en tro orubblig som berget. Jag tänker på bergets kraftfulla uttryck när jag kliver in i kyrkorummet. Och på den här versen från psaltaren:

”Herre, mitt bergfäste, min borg och min räddare, min Gud, min tillflykts klippa, min sköld och min frälsnings horn, mitt värn”, psaltaren 18:3 

Mäktigt. Viss arkitektur klarar tidens tand bättre än andra. Tempelplatsens kyrka är definitivt en sådan plats. Bergets skrovliga yta, det kopparfärgade taket, orgelns form, ljusinsläppet och de rosalila stolsitsarna. Jag tycker om det. Och jag är inte ensam. Varje år vallfärdar hundratusentals arkitekturroade turister till den här platsen. Det är helt klart en av Helsingfors stora sevärdheter.

Foto: Stiligahem
Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko
C75D54F7-7DAB-4634-A1F3-72CF491E5453
Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko
Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko
Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko
Tempelplatsens kyrka, Temppelaiaukion kirkko

Linje

Relaterade nyheter

Hela bordsskivan, Philip and Kelvin Laverne
1930-1979
Antikt och auktion
Designikoner
21 april, 2024

Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne

Stiliga hem
Funktionell möbelkonst av Studio LaVerne Far och son, Philip (1907-1987) och Kelvin (1937-) LaVerne i...
Marienlyst, Björn Wiinbladh, Gemla
Föremålet
Hos oss på landet
13 april, 2024

Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet

Stiliga hem
Marienlyst om stolen, slottet och kurbadet Marienlyst, såklart heter stolen det. Bara ordet gör mig...