nationalromantiskt, jugend

Hem med jugenddetaljer

Jag samlar på detaljer från min arkitekturperiod. Det har jag gjort under nästan två decennier, och det är lika länge som arkitekturstilen rådde. Det var en period på femton-tjugo år mellan cirka 1900-1915 då nationalromantiken, arts and crafts och jugend florerade. Mellan det svulstigt påklistrade nystilsperioden vid förra sekelskiftet och det nyklassicistiska som sedan utvecklades till funktionalism. 

Enligt min estetik är denna period det absolut bästa av två världar. Precis lagom snirkligt. Det kändes som en ouppnåelig dröm att få bo i ett sånt hus mitt i centrala Stockholm för tjugo år sedan. Och när vi, mot alla odds vann budgivningen på en sådan lägenhet, kändes det så overkligt att jag och min man cyklade förbi varje dag i väntan på att få flytta in. Stod huset kvar?  Skulle säljarna ångra sig? 

Jag är faktiskt glad och otroligt tacksam varenda dag över att få bo i ett sådant hus. Många gånger när saker är tuffa så glädjs jag åt just detta faktum att jag får bo i min dröm. Det senaste året har varit tufft. Det är inte mer än rätt att låta kärleken till detaljerna få synas på bloggen. 

Foto: Sjönära

nationalromantiskt, jugend Fönster, skepp, votivskepp
Exteriör, Solgrind, förstukvist, gult hus, jugendarkitektur, 1900

Solstrålande element, som på grindar var vanligt runt förra sekelskiftet. Här finns solsymbolen istället på förstukvisten.  

öppen spis, roslagsskutorna, nationalromantiskt, jugend

Tidstypisk spis, med roslagsskuta i relief. 

nationalromantiskt, jugend
nationalromantiskt, jugend

Linje

Relaterade nyheter

IMG_6519
Designikoner
Stiligahem besöker
18 september, 2023

Reijmyreglasen gör drycken

Stiliga hem
Reijmyreglasen gör drycken Det kräver fem personer för att göra ett av Reijmyres lövtunna kristallgla...
Kantareller
Trädgårdsdagboken
3 september, 2023

Skördetider

Stiliga hem
Skördetider Almanackan säger 1 september och skogen dignar av bär och svamp. Den regniga juli månad f...